Česi hlásia veľký objav. Našli stratenú skladbu Mozarta a Salieriho

TASR
13.2.2016 10:22

Pracovníci pražského múzea našli stratenú skladbu, ktorej autormi sú Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri.

Česi hlásia veľký objav. Našli stratenú skladbu Mozarta a Salieriho
SITA/AP

Detaily nešpecifikovali

Pracovníci Českého múzea hudby v Prahe našli viac ako 200 rokov stratenú skladbu, ktorú spoločne napísali Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri.

Uviedol to v piatok portál Novinky.cz s odvolaním sa na Šárku Dočkalovú z Národného múzea. O akú skladbu ide, múzeum nešpecifikovalo. Tento rok si svet pripomína 260. výročie Mozartovho narodenia a 225. výročie jeho smrti.

Taliansky skladateľ Antonio Salieri bol - podobne ako Mozart - významným a obľúbeným skladateľom, ale po jeho smrti upadlo jeho dielo do zabudnutia. Navyše sa rozšírila fáma, že Mozarta zo závisti otrávil.

Vzájomný rešpekt

Záujem o Salieriho hudbu oživila až koncom 20. storočia divadelná hra Petra Shaffera Amadeus a rovnomenný film režiséra Miloša Formana z roku 1984. Aj tento film pracoval s myšlienkou, že za Mozartovým predčasným úmrtím - dožil sa len 35 rokov - mohol stáť Salieri.

Muzikológovia túto tézu zavrhli. Dobové dokumenty i udalosti svedčia o tom, že vzťah oboch skladateľov bol založený na vzájomnom rešpekte. Fámy, ktoré vznikli, boli zrejme vyvolané skôr rivalitou medzi talianskou a nemeckou hudobnou školou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok