Mocnosti dohodli prímerie v Sýrii, Rusko varuje pred svetovou vojnou

TA3 TASR
12.2.2016 10:50

Prímerie v Sýrii by mohlo začať platiť už o týždeň, dohodli sa na tom svetové mocnosti. Francúzsky prezident vyzýva Bašára Asada, aby sa vzdal moci. Ruský premiér varoval, že prípadné nasadenie pozemných síl v zničenej krajine môže byť začiatkom tretej svetovej vojny.

Prímerie neplatí na džihádistov

Svetové mocnosti sa dohodli na implementácii celoštátneho "zastavenia nepriateľských akcií" v Sýrii. Americký minister zahraničných vecí John Kerry to oznámil v noci po rokovaniach s medzinárodnými partnermi v Mníchove. Dohodnuté prímerie by sa podľa stanoveného cieľa malo začať uplatňovať o týždeň. 

Kerry však upozornil, že zastavenie nepriateľských akcií sa nebude vzťahovať na džihádistické skupiny ako Islamský štát alebo Front an-Nusra. Na implementácii tohto plánu budú spolupracovať so všetkými sýrskymi stranami, dodal. Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa podľa jeho slov ďalej dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci, vrátane doručenia pomoci do obliehaných oblastí.  

V predvečer otvorenia 52. medzinárodnej konferencie o bezpečnostnej politike v Mníchove sa vo štvrtok večer začali v bavorskej metropole rokovania predstaviteľov 17 krajín o kríze v Sýrii. Medzi účastníckymi štátmi sú prakticky všetky, ktoré sa podieľajú na snahe medzinárodného spoločenstva o ukončenie už päť rokov trvajúcej občianskej vojny v tejto blízkovýchodnej krajine, teda aj USA a Rusko či regionálne mocnosti Saudská Arábia a Irán.

Odštartovali by svetový konflikt?

Ruský premiér Dmitrij Medvedev povedal, že nasadenie pozemných síl v Sýrii by mohlo viesť k vypuknutiu tretej svetovej vojny. V rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt Medvedev ďalej uviedol, že "pozemná operácia by vtiahla do vojnového konfliktu všetkých, ktorí by sa jej zúčastnili".

Na otázku, ako hodnotí nedávny návrh Saudskej Arábie vyslať do Sýrie pozemné jednotky, Medvedev odpovedal: "Američania a naši arabskí spojenci musia zvážiť, či chcú alebo nechcú permanentnú vojnu." Medvedev zároveň kritizoval západné mocnosti za to, že v Sýrii odmietajú spolupracovať s Ruskom, pričom dodal, že kontakty na úrovni ministerstiev obrany medzi Moskvou a Západom sú len sporadické.

Asad má odísť

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval Rusko, aby prestalo ubližovať civilistom v Sýrii. Hollande ďalej zopakoval požiadavku na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby sa vzdal moci. "Žiadam zastavenie ruských akcií, pretože máme tisícky ľudí, ktorí prišli kvôli bombardovaniu o domov," uviedol vo štvrtok v rozhovore po zmenách vo francúzskom vládnom kabinete. "Musíme zabezpečiť, aby Bašár Asad odišiel od moci," dodal. Asad podľa jeho slov masakruje svojich vlastných ľudí, k tomu mu pomáha Moskva.      

Hlava štátu ďalej ocenila nového francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta, ktorý v tejto funkcii nahradil Laurenta Fabiusa. Ayrault je ako bývalý premiér podľa prezidenta dostatočne skúsený na prevzatie francúzskej agendy v otázkach Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok