Kaník chce znížiť zdravotné odvody o polovicu, upravil by aj učiteľské platy

TASR
11.2.2016 12:00

Učitelia, zdravotníci a živnostníci sú oprávnene nahnevaní na vládu, ktorá sa k nim správa ako k nepriateľom. Tvrdí to predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník a nezaradený poslanec Národnej rady Ľudovít Kaník, ktorý pre tieto skupiny navrhuje výrazné zvýšenie platov a zníženie odvodov.

Kaník chce znížiť zdravotné odvody o polovicu, upravil by aj učiteľské platy
SITA/Robert Tappert

Opatrenia za milióny

Ako Kaník pripomenul, na Slovensku štrajkujú učitelia, zdravotníctvo je pred kolapsom a živnostníkom sa dramaticky dvíhajú odvody. "Táto vláda sa správa k týmto skupinám obyvateľstva ako k nepriateľom. Učitelia, zdravotníci, živnostníci, všetci sú oprávnene nahnevaní, pretože ich pozícia, ich situácia sa zhoršila a žiadne vyhliadky na zlepšenie zatiaľ nie sú, napriek sľubom, ktoré dostávajú," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Riešenia sú pritom podľa neho veľmi rýchlo dosiahnuteľné. Strana navrhuje zvýšiť platy učiteľom o 100 % v priebehu nasledujúcich štyroch rokov. Opatrenie má stáť asi 400 miliónov eur. Kaník je presvedčený, že peňazí je v rozpočte aj vďaka rastu hrubého domáceho produktu dosť a približne tretina štátnych zdrojov sa dnes rozkradne.

Chobotnicu v zdravotníctve

Poslanec tiež poukázal na to, že zo všetkých prostriedkov určených na zdravotníctvo sa doň reálne dostane len 45 %. "Kam ide tých 55 %? Tridsať percent sú neidentifikované platby. To sú práve tie čísla, ktoré odhaľujú chobotnicu v zdravotníctve, mafiu, ktorá cicia, ktorá si zo zdravotníctva urobila zlatú baňu," zdôraznil.

Presadzuje preto zásadnú zmenu financovania a "uťatie chápadiel chobotnice", vďaka čomu by šlo na zdravotnú starostlivosť v porovnaní so súčasným stavom najmenej 80 % zdrojov. Zároveň chce dosiahnuť zníženie odvodového zaťaženia každého zamestnanca a živnostníka o 50 %.

Strana by v prípade účasti vo vláde znížila odvody o 17,61 percentuálneho bodu, v zdravotníctve o 50 % a v sociálnej oblasti o 30 %. "Keby sme si zobrali priemerného živnostníka, ktorý si sám sebe viac ako 850 eur nemôže priznávať, on ušetrí na tomto systéme mesačne až 112 eur. Jeho príjem vzrastie tým, že ušetrí na nákladoch," vyčíslil Kaník.

Pozrite si celú tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok