Matovič vyzval Fica na detektor lži, ukázal účtovníctvo na povale

TA3 TASR
10.2.2016 12:06

121 miliónov korún ponúka Igor Matovič Robertovi Ficovi, ak je s ním ochotný absolvovať "férový súboj" a bude čeliť jeho otázkam na detektore lži. Na tlačovej besede odmietol obvinenia, že po predaji firmy zničil účtovníctvo a dodal, že podáva trestné oznámenia.

Predaj bol zdanený 15 miliónmi

Líder OĽaNO-NOVA Matovič vyzýva predsedu vlády Fica, aby s ním išiel na detektor lži. A ak premiér naberie odvahu, Matovič mu dá 121 miliónov korún, ktoré podľa Fica vytuneloval z vlastnej firmy. Matovič sľúbil odpovedať na akúkoľvek Ficovu otázku a zároveň chce klásť otázky premiérovi aj on.

Matovič zároveň oznámil, že predaj podniku Igor Matovič - regionPress v roku 2008 bol riadne zdanený viac ako 15 miliónmi korún. Médiám ukázal aj príslušnú kópiu daňového priznania. Šéf Obyčajných tiež uviedol, že podáva trestné oznámenie na Pavla Vandáka za krivú výpoveď a krivé obvinenie. Práve Vandákovi predal Matovič svoj podnik.

Vandák vraj bielym koňom nebol

Opozičný poslanec odmietol tvrdenia, že vytuneloval vlastnú firmu a výčitku, že peniaze si poslal na vlastný účet. 

"Fico zrejme nevie, že je logické predať svoju firmu a previesť peniaze na vlastný účet. Legálne predať svoj vlastný majetok bez dlhov, príjem zdaniť, toto je tunelovanie? Obsah slovu tunelovanie dáva Fico už osem rokov. Tunelovanie je rozkrádanie štátu na úkor voličov, predražené nákupy, nie predaj vlastného podniku a následné zdanenie príjmu. Robert Fico nie je schopný zarábať legálne, preto zo všetkého legálneho robí podvod," myslí si predseda OĽaNO-NOVA.

Odmietol tiež, že by Vandák bol v skutočnosti bielym koňom. "Pavel Vandák potvrdil, že reálne vykonával činnosť a vymáhanie pohľadávok. Ktorý biely kôň reálne vykonáva činnosť? Tiež odmietam, že som zlikvidoval účtovníctvo. Kompletnú agendu som odovzdal Vandákovi," tvrdí Matovič.

Nový majiteľ si podľa jeho slov agendu prevzal. "Asi po troch dňoch, keď Vandák povedal, že nemá miesto na jej uskladnenie, prevzal som účtovníctvo za roky 1997 až 2001, tam už ani nebola povinnosť uchovávať tieto údaje, a za roky 2003 a 2005 až 2008 v aute Mercedes Vito. Toto účtovníctvo som ja osobne riadne uskladnil a niekoľko rokov toto auto parkovalo na dvore mojej starej mamy v obci Borová. Svedkami sú všetci ľudia, ktorí za tie roky tento dom navštívili. Účtovníctvo dodnes mám v dome svojej babky," deklaroval Matovič s tým, že účtovníctvo je doteraz na povale. Matovič sa opýtal, či uchová niekto účtovníctvo na verejnom mieste, ak chce robiť podvody. Chýbajúce dva roky mal mať na starosti Vandák.

 

Matovič: Vandákova výpoveď je rozprávka

Zároveň Matovič upozornil, že ak sa aj živnostník zbaví účtovníctva, alebo oň príde, nezbavuje ho to povinnosti platiť dane. "Ak dokumenty nepredloží, určí sa daň podľa pomôcok. Po kontrole v našej firme boli nejaké nálezy. Ja som bojoval, odvolával sa a všetky rozhodnutia som vyhral. Rozhodnutie podpisovali ľudia pod Petrom Kažimírom, uznali, že verdikt kontrolórok nebol správny," vyhlásil.

Vandákovu výpoveď, ktorú absolvoval na polícii cez víkend, označil Matovič za rozprávku. "Smer-SD to prehnal. Keby bolo vo výpovedi menej podrobností, výpoveď by bola autentickejšia a reálnejšia. Jej košatosť mi potvrdzuje, že vznikla na Súmračnej (sídlo Smeru-SD). Vandák si navyše vo výpovedi odporuje. V jednej časti hovorí, že o pohľadávkach firmy nemal potuchy. Sedem riadkov pod tým je napísané, že mal vedomosť o pohľadávkach. Takáto je hodnovernosť celej výpovede, preto podávam trestné oznámenie," vysvetlil.

Matovič odmietol aj Vandákovo tvrdenie, že mu Matovič sľúbil za súčinnosť doživotnú rentu 1500 eur. "Ja si myslím, že takúto rentu bude mať po tejto výpovedi, ale nie odo mňa a bude aj vyššia. Človeku, ktorému niekto sľúbi 1500 eur mesačne, by tieto peniaze osem rokov nechýbali? Za osem rokov sú to 4 milióny korún. Až teraz si spomenul, že mu to niekto sľúbil," podotkol.

Fico viní Matoviča z veľkého podvodu

Igor Matovič je presvedčený, že útok Roberta Fica na jeho adresu nie je len za jeho protivládnu rétoriku. "To, čo sa stalo, je evidentne odkazom pre všetkých čestných ľudí, ktorí si povedali, že sa postavia zlu," dodal. Polícia už potvrdila, že sa zaoberá informáciami, ktoré o podnikaní Matoviča zverejnil Fico. "V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie vo veci možného podozrenia zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie," uvádza sa v stanovisku polície.

Premiér ešte v piatok na brífingu povedal, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie nelegálnej činnosti biele kone. Aby sa šéf OĽaNO vyhol v minulosti daňovej kontrole, previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, zničil účtovníctvo za celú históriu jej fungovania a prepral 122 miliónov korún, uviedol Fico. Vandák pracoval pre Matoviča ako živnostník, podľa premiéra nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí. Podľa premiéra Matovič dva mesiace po prevode firmy od zmluvy odstúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok