V Japonsku sa prebudila sopka, nachádza sa 50 kilometrov od jadrovej elektrárne

TA3 SITA
5.2.2016 15:41

Na juhu japonského ostrova Kjúšú vybuchla sopka Sakuradžima. Úrady zakázali verejnosti približovať sa ku kráteru na vzdialenosť menšiu ako dva kilometre. Dodajme, že sopka sa nachádza len 50 kilometrov od jadrovej elektrárne.

Ohnivý gejzír

Sopka Sakuradžima na juhu japonského ostrova Kjúšú začala dnes vyvrhovať do vzduchu lávu a oblaky dymu, na čo tamojšie úrady zakázali verejnosti približovať sa ku kráteru na vzdialenosť menšiu ako dva kilometre. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na správu japonskej verejnoprávnej stanice NHK.

Sakuradžima, ležiaca v Kagošimskom zálive, je známa svojou častou aktivitou. V súvislosti s najnovšou erupciou, ktorá sa začala okolo 19.00 h miestneho času (11.00 h SEČ), zatiaľ nehlásili žiadne zranenia. Japonské televízne stanice odvysielali zábery ohnivého gejzíru vychádzajúceho z úbočia blízko vrcholu tejto sopky, pri ktorom bolo tiež vidieť záblesky.

V tesnej blízkosti mesta

Podľa vyjadrenia vulkanológa Kjótskej univerzity Kazuhira Išiharu pre NHK sa dnešná erupcia Sakuradžimy javí ako dramatická, v porovnaní s predošlými je však len priemerná. Poslednú väčšiu erupciu tu zaznamenali v septembri minulého roka.

Sopka Sakuradžima sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Kagošima, ale taktiež približne 50 kilometrov od jadrovej elektrárne Sendai, ktorú v auguste 2015 vrátili do prevádzky po dlhodobej odstávke všetkých jadrových zariadení v Japonsku v súvislosti s katastrofou vo Fukušime z roku 2011, pripomína v súvislosti s dnešnou erupciou agentúra Reuters.

Témy: Japonsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok