Holohlavci chránia Fínov pred migrantmi, narazili na prekvapivého súpera

TA3
7.2.2016 20:01

Odinovi vojaci. Takto sa nazvali skupiny extrémistov, ktoré začali hliadkovať na uliciach fínskych miest s cieľom ochrániť „slušných ľudí“ pred migrantmi. Našli však neočakávaného protivníka.

Holohlavci chránia Fínov pred migrantmi, narazili na prekvapivého súpera
ČTK/LEHTIKUVA

Podľa boha severanov

Aj v tradične liberálnej severskej krajine začali silnieť obavy z prílevu migrantov. Reakcia nedala na seba dlho čakať. Po zotmení začali pochodovať ulicami fínskych mestečiek muži v čiernych bundách, ktorí sami seba nazývajú Odinovi vojaci.

Ich nášivky na bundách s textom „Migranti nie sú vítaní“ jednoznačne hovoria o ich názoroch. Zoskupenie má blízko k pravicovým extrémistom. Hliadky sa pomenovali podľa najvyššieho boha severskej mytológie Odina, ktorý sa spája hlavne s vojnou a smrťou.

Minulý rok prišlo do Fínska 32-tisíc žiadateľov o azyl, pričom väčšina z nich pochádza z Iraku. Asi 4-tisíc migrantov umiestnili úrady do blízkosti Tampere, kde sa v reakcii rozmohla iniciatíva Odinovych vojakov.

Stovky po celej krajine

„Vojaci“ sa snažia podľa vlastných slov chrániť rodených Fínov pred migrantmi. "Ocitli sme sa v situácii, keď sa veľa stretlo veľa rozličných kultúr. To spôsobuje v spoločnosti strach a znepokojenie. Začali sme zbierať veľa ľudí. Na Facebooku sme sa dozvedeli, že najväčším problémom je, že žiadatelia o azyl zízajú cez brány základných škôl na mladé dievčatá," povedal organizátor hliadok v meste Kemi Mika Ranta.

Ranta v článku pre fínske noviny tvrdil, že po celej krajine sú už stovky Odinovych vojakov. Ich rady vzrástli hlavne po Novom roku. Vo Fínsku vládne strach, podobne ako v ostatných európskych krajinách, že žiadatelia o azyl budú obťažovať miestne ženy a môže sa tak opakovať situácia z nemeckého Kolína nad Rýnom.

Muži v čiernych bundách chcú dohliadať na poriadok. Fínska vláda z tohto aktivizmu príliš nadšená nie je a to napriek tomu, že vládnuca koalícia zahŕňa aj Stranu Fínov, ktorá sa vymedzuje proti migrantom. "Za poriadok je zodpovedná polícia," reagoval fínsky premiér Juha Sipilä.

Klaunská odozva

Na svojich hliadkách však Odinovi vojaci narazili na iného protivníka ako by čakali. Neboli to migranti, ale klauni.

Odinovi vojaci chcú chrániť predovšetkým ženy pred obťažovaní zo strany utečencov. Práve nežné pohlavie však iniciovali aktivitu, ktorá počínaniu samozvaných vojakov uberá vážnosť. Hliadky „odinovcov“ začali stretávať klaunov, ktorí ich sprevádzajú a zosmiešňujú.

Klaunská skupina Loldiers of Odin je slovnou hračkou. K slovu „soldiers“ – vojaci pridali skratku „LOL“, ktorá sa používa hlavne v internetovej komunikácii ako skratka pre frázu „smejem sa nahlas“.

Zatiaľ čo Odinovi vojaci hlásajú „biele Fínsko“, klauni sa radšej smejú, hrajú a tancujú. To všetko počas mrazivých večerov, keď migranti, ktorí bývajú v neďalekej ubytovni, radšej ani nevychádzajú von.

„Naše obľúbené farby sú ružová, oranžová, modrá, ružová a zelená, ale budeme sa zabávať a baviť každého bez ohľadu na farbu. Tiež máme radi biele veci, napríklad sneh, biele goliere, bielych žralokov, vaječné bielky, papier vo veľkosti A4 (hoci aj iné rozmery sú v poriadku), biele veľryby a vanilkovou zmrzlinou,“ vyhlasujú klauni.

Iniciatíva sa šíri aj na sociálnych sieťach. Mnohí Fíni vyjadrili podporu klaunom logom Loldiers na svojom facebookovom profile.

loldiers-profilovky_0a000002-b15a-86b2.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok