Obchvat Bratislavy postaví španielska Cintra, rozhodla najlacnejšia ponuka

TA3 TASR
1.2.2016 12:37

Obchvat Bratislavy by malo stavať konzorcium firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka si totiž zo štyroch predložených ponúk vybralo ako víťaznú tú ich, ktorá je najlacnejšia.

30 rokov splátok

Na tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. "Vyhodnotili sme túto najlacnejšiu ponuku za platnú, splnili všetky náležitosti a označili sme spoločnosť Cintra za víťaza súťaže," konštatoval Stromček.

Konzorcium vedené firmou Cintra sľubuje obchvat postaviť za 4,25 roka pri ročnej splátke počas tridsaťročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po tridsiatich rokoch by tak mal obchvat stáť celkovo približne 1,7 miliardy eur.

V najbližších dňoch chce rezort dopravy zverejniť ponuku na internete a následne zorganizovať odborný seminár na túto tému. O ponuke podľa Stromčeka komunikuje rezort aj s ministerstvom financií a v najbližších dňoch k nej čaká stanovisko. "Finálne slovo bude mať vláda," avizoval štátny tajomník. Tá bude musieť odobriť návrh koncesnej zmluvy a až potom sa bude môcť zmluva s víťazným uchádzačom podpísať.

d4-mapa_0a000002-ae9b-a24b.jpg

Začne sa stavať na jar

Stromček odhaduje, že obchvat by sa mohol začať stavať na jar tohto roku a dokončený by mal byť do roku 2020. Štátny tajomník totiž nevidí dôvod na to, aby sa pokračovanie projektu odkladalo až po marcových voľbách.

V tendri predložilo v poradí druhú najnižšiu cenu konzorcium firiem vedené spoločnosťou Vinci, ktoré by obchvat postavilo pri požadovanej ročnej splátke 69,01 milióna eur za 3,5 roka. Tretiu najlacnejšiu ponuku dalo združenie firiem pod vedením spoločnosti Hochtief, ktoré by požadovalo od štátu ročnú splátku vo výške 76,78 milióna eur a dĺžku výstavby stanovilo na 4 roky. Konzorcium vedené firmou Strabag navrhlo v súťaži ročnú splátku na úrovni 91,04 milióna eur a cestu by stavalo 4,75 roka.

Ročná splátka sa mala pritom podľa pôvodného odhadu štúdie realizovateľnosti pohybovať v rozmedzí od 135 miliónov eur až po 151 miliónov eur. Obchvat Bratislavy má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Na ceste by mali vodiči jazdiť rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok