Detských utečencov mali v Európe zneužívať, tisícky zmizli bez stopy

TA3 TASR
31.1.2016 19:08

Najmenej 10.000 detských utečencov cestujúcich bez sprievodu sa po príchode do Európy stratilo bez stopy. Uviedol to hovorca európskeho policajného úradu Europol pre tlačovú agentúru DPA. Niektorých detských utečencov mali v Európe zneužiť, tisíce sú nezvestné

Na utečencov sa zameriavajú gangy

V prvom pokuse vyčísliť jeden z najznepokojúcejších aspektov migračnej krízy šéf štábu Europolu Brian Donald uviedol, že po úradnej registrácii zmizli tisíce zraniteľných maloletých. Len v Taliansku je nezvestných 5000 detských utečencov, ďalšie tisíce postrádajú vo Švédsku. Na utečencov sa pritom zameriavajú gangy s celoeurópskou pôsobnosťou.

Donald pripustil, že nie všetky nezvestné deti sa museli stať obeťou zločincov, niektoré môžu byť u príbuzných. Úrady skrátka nevedia, kde môžu tieto deti byť.

Organizácia Save the Children odhadla, že vlani sa do Európy dostalo na 26.000 detí bez sprievodu príbuzných. Europol, ktorý sa opiera o 900 analytikov a policajných dôstojníkov, si myslí, že asi 27 percent z milióna minuloročných prichádzajúcich tvorili mladiství.

Sexuálne zneužívanie

Donald naznačil, že 10.000 nezvestných detí je skôr opatrný odhad celkového počtu detí, ktoré v Európe zmizli. Existujú dôkazy, že niektoré boli sexuálne zneužité. "Počas posledných 18 mesiacov vznikla celá (zločinecká) infraštruktúra, ktorá využíva príliv migrantov. V Nemecku a Maďarsku sú väznice, ktoré sú plné ľudí zadržaných za kriminálne aktivity v súvislosti s migračnou krízou," povedal Donald.

Europol tiež zaznamenal znepokojivú spoluprácu medzi prevádzačmi a gangmi, ktoré obchodujú so sexuálnou prácou a otroctvom. Vyzval preto verejnosť, aby si tejto problematiky viac všímala: nezvestné deti podľa Donalda zrejme neprežívajú niekde v lesoch, ale vo svojich komunitách, kde by tiež mohlo dochádzať k ich zneužívaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok