Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa naďalej zväčšuje

TASR
18.1.2016 06:58

Šesťdesiatdva najbohatších ľudí sveta vlastní majetok v takej hodnote, ako chudobnejšia polovica svetovej populácie, teda 3,6 miliardy ľudí, vyplýva podľa agentúry DPA zverejnených zistení medzinárodnej mimovládnej organizácie Oxfam.

Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa naďalej zväčšuje
SITA/AP

Na vine sú daňové raje

Ešte pred rokom patrilo do skupiny superboháčov 80 ľudí, v roku 2010 ich bolo 388. Krátko pred začiatkom Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose organizácia založená vo Veľkej Británii varovala, že nerovnosť naberá čoraz dramatickejšie formy. Na vine sú v neposlednom rade daňové raje pre bohatých a superbohatých.

Napríklad majetok chudobnejšej polovice svetovej populácie sa v ostatných piatich rokoch zmenšil približne o bilión dolárov. Predstavuje to pokles o 41 percent, hoci v tomto období globálne pribudlo 400 miliónov ľudí.

Majetok 62 najbohatších ľudí, z ktorých iba deviati sú ženy, sa v tomto období rozrástol o viac ako pol bilióna dolárov. Proti takémuto vývoju treba podľa Oxfamu bojovať prevenciou daňových únikov, zvýšením investícií vo verejnom sektore a úsilím o zvýšenie príjmov najmenej zarábajúcich osôb.

Pravidlá pre superbohatých

Investície firiem do daňových rajov však v rokoch 2000-2014 vzrástli štvornásobne. Deväť z desiatich popredných svetových podnikov je zastúpených aspoň v jednom daňovom raji. Rozvojové krajiny týmto spôsobom prichádzajú každý rok o daňové príjmy vo výške najmenej 100 miliárd dolárov.

Iba z príjmov, o ktoré tým prichádzajú africké krajiny (14 miliárd dolárov ročne), by sa dala zabezpečiť zdravotná starostlivosť o matky a deti na tomto kontinente. Každý rok by sa zachránili asi štyri milióny detských životov, tvrdí Oxfam.


"Žijeme vo svete, ktorého pravidlá sú urobené pre superbohatých. Potrebný je však ekonomický a finančný systém, z ktorého profitujú všetci. Koncerny sa už nemôžu vyhýbať svojej zodpovednosti. Svoje zisky musia zdaňovať tam, kde ich vytvoria," povedal Tobias Hauschild z Oxfamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok