O rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice je osem záujemcov

SITA
15.1.2016 13:19

Vybraný dopravca by mal počas desiatich rokov na trase Bratislava - Galanta - Šaľa - Šurany - Levice - Žiar nad Hronom - Zvolen - Banská Bystrica a späť zabezpečovať približne 1,5 milióna vlakových kilometrov ročne.

O rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice je osem záujemcov
SITA

Milióny kilometrov ročne

Do užšej súťaže ministerstva dopravy na prevádzku dotovaných rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou sa podľa neoficiálnych informácií prihlásilo osem záujemcov. Podanie žiadosti o účasť v tendri, vrátane potrebných dokladov pre splnenie podmienok, zatiaľ potvrdili štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK), súkromní dopravcovia RegioJet, a.s. a Arriva, ale aj štátne České dráhy, a.s. (ČD). Ministerstvo dopravy bude v tejto fáze súťaže vyhodnocovať, či záujemcovia spĺňajú podmienky účasti. Termín na podanie žiadosti o účasť v súťaži uplynul v piatok.

Vybraný dopravca by mal počas desiatich rokov na trase Bratislava - Galanta - Šaľa - Šurany - Levice - Žiar nad Hronom - Zvolen - Banská Bystrica a späť zabezpečovať približne 1,5 milióna vlakových kilometrov ročne. Ministerstvo dopravy vyhlásilo súťaž na diaľkovú osobnú železničnú dopravu na uvedenej trati vlani v novembri bez zverejnenia predpokladanej ceny dopravných služieb.

Cena zákazky nie je známa

Hodnota služieb by však podľa odhadov mala byť nad 10 mil. eur. Komplexný opis zákazky, ako aj technické a kvalitatívne podmienky budú súčasťou súťažných podkladov, ktoré ministerstvo dopravy zverejní vo svojom profile na portáli Úradu pre verené obstarávanie a poskytne záujemcom, ktorí splnili podmienky účasti až po ich úplnom vyhodnotení.

"Keďže ide o prvú skutočnú súťaž na takúto službu, dnes nie je možné hovoriť o tom, aká cena vzíde zo súťaže. Veríme, že práve transparentná súťaž vygeneruje najlepšie podmienky pre štát aj cestujúcu verejnosť," informoval v piatok hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. "Samozrejme, budeme postupovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a so zachovaním maximálnej transparentnosti," dodal. Ministerstvo zatiaľ nevie, ako dlho bude trvať vyhodnotenie a prípadné vysvetľovanie žiadostí o účasť.

Súťaží aj štátny prepravca

Rýchliky na trati Bratislava - Banská Bystrica v súčasnosti prevádzkuje štátny prepravca. Priame rýchlikové spojenie oboch miest každé dve hodiny s kratším trvaním cesty je jednou z hlavných noviniek nového grafikonu vlakovej dopravy 2015/2016, platného od 13. decembra. V pracovných dňoch na 230-kilometrovej trati premáva deväť párov rýchlikov, cez víkendy osem a v nedeľu navyše dva posilové spoje.

"Železničná spoločnosť Slovensko sa prihlásila do užšej súťaže a predložila požadované doklady pre splnenie podmienok účasti v rámci kvalifikačného kola," potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. "ZSSK predloží výslednú ponuku v závislosti od toho, akú špecifikáciu predmetu zákazky, kritériá a podmienky zverejní ministerstvo dopravy až v nasledujúcej výzve na predkladanie ponúk," doplnila. Vedúci tlačového oddelenia Českých dráh Radek Joklík tiež potvrdil, že požiadali o účasť v súťaži.

vlak_0a000002-88d3-a12b.jpg

RegioJet dúfa v transparentnosť

O účasť v súťaži sa zaujíma aj RegioJet a očakáva transparentnú a férovú súťaž. "Plánujeme predložiť ponuku, ktorá prinesie výrazný rast kvality služieb pre cestujúcich, moderné vozidla a služby, úspory z hľadiska dotácií a ďalšie benefity pre cestujúcich na tejto trase. Vyhlásenie súťaže na vlaky na trase Bratislava - Banská Bystrica od začiatku podporujeme. Je to výhodné ako pre cestujúcich a daňových poplatníkov, tak pre rozvoj železnice na Slovensku," uviedol hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

V súťaži sa chce zúčastniť aj Arriva, keďže má záujem o vstup do železničnej dopravy. "Máme dostatok skúseností a technického a i finančného zázemia, aby sme mohli v prípade úspechu poskytovať cestujúcim na Slovensku okrem autobusovej dopravy aj bezpečnú a spoľahlivú dopravu vlakmi," informoval generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan. Arriva je súčasťou nemeckej spoločnosti Deutsche Bahn.

Nakoľko podrobné súťažné podmienky dostanú až uchádzači, ktorí sa kvalifikujú, o cene zatiaľ nevedel odpovedať konkrétnejšie. "Vo všeobecnosti sa cena za služby verejnej dopravy odvíja od rozsahu objednaných výkonov, ako aj od požadovanej kvality služieb a vozidlového parku, ktorý sa na výkon objednanej služby použije. Tieto detaily však budú zverejnené až v ďalšej fáze verejného obstarávania," doplnil Ivan. Arriva má v prípade úspechu pripravených viacero alternatív pre objednávateľa aj cestujúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok