Akcie po celom svete zaznamenali prudký prepad, Čína dvakrát zatvorila burzu

TA3 ČTK TASR
9.1.2016 12:29

Americké indexy zažívajú najhoršie prvé dni roku vo svojej histórii. Ekonómovia upozorňujú, že finančná kríza sa postupne pretavuje do svojej tretej fázy a postihne najmä rozvojové krajiny.

Spomalenie rastu čínskej ekonomiky

Západoeurópske akcie pokračovali v poklese a za celý týždeň vykázali najvyššiu týždennú stratu od augusta 2011, kedy vrcholila dlhová kríza v eurozóne. Mohol za to prudký prepad čínskych akciových trhov v tomto týždni. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 oslabil o 1,5 percenta a za celý týždeň stratil sedem percent.

Akciové trhy spočiatku rástli vďaka oživeniu čínskych akcií. Čínsky regulátor prestal uplatňovať mechanizmus automatického prerušovania obchodov pri veľkých výkyvoch, ktorý tento týždeň dvakrát zastavil obchodovanie.

Niektorí investori však upozorňujú, že posledný vývoj vyvolal pochybnosti o schopnosti čínskej vlády zvládať situáciu na trhu. Obavy vyvoláva taktiež pokles jüanu, ktorý by mohol znamenať dalšie spomalenie rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Najhorší štart nemeckej burzy

Investori na nemeckom akciovom trhu zažili najhorší štart do nového roka v histórii. Kľúčový nemecký akciový index Dax za prvých päť obchodných dní tohto roka padol o 8,32 %, čo bol jeho najhorší týždeň od augusta 2011, keď vrcholila európska dlhová kríza. Dôvodom boli turbulencie na čínskej burze. Dax v piatok 8.1. opäť klesol pod psychologicky dôležitú hranicu 10.000 a po silne volatilnom obchodovaní klesol o 1,31 % na 9849,34 bodu.

Index MDax, na ktorom sú kótované stredne veľké nemecké firmy, stratil v piatok 1,10 % a uzavrel na úrovni 19.321,93 bodu. Technologický index TecDax sa znížil o 1,16 % na 1725,05 bodu.

Nedarilo sa ani ostatným európskym burzám, ktoré majú celkovo za sebou najhoršiu týždennú bilanciu od vlaňajšieho apríla. EuroStoxx50 oslabol o 1,7 % na 3033,47 bodu.

Americký trh práce

Európske akcie zmazali svoje zisky po správe o nezamestnanosti v USA. Americké ministerstvo práce oznámilo, že ekonomika USA v decembri vytvorila 292.000 nových pracovných miest, takmer o polovicu viac, ako sa očakávalo.

Miera nezamestnanosti zostala na piatich percentách, minime za sedem a pol roka. Podľa investorov však bolo sklamaním, že priemerná hodinová mzda nerástla.

Analytik Citigroup Jonathan Stubbs očakáva, že európske akcie v tomto roku porastú. Pomôcť im majú signály ekonomického oživenia v regióne a vyššie zisky firiem. Trh však bude nestabilný, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok