Švajčiarov zrejme čaká referendum o revolúcii vo finančnom sektore

TA3 TASR
4.1.2016 13:27

Švajčiarskej iniciatíve MoMo sa podarilo zozbierať 111.819 podpisov. To je takmer o 12.000 viac, než je hranica na vypísanie referenda. Dosiahnutie potrebného počtu podporovateľov iniciatívy MoMo oznámila švajčiarska vláda. Hlasovanie však musí ešte potvrdiť parlament.

Stopercentná rezerva

Referendum by malo viesť k úplnej premene peňažného systému. MoMo (Monetäre Modernisierung - menová modernizácia) presadzuje, aby banky mohli požičiavať len peniaze, s ktorými reálne disponujú. Švajčiarska národná banka (SNB) by mala absolútnu kontrolu nad tvorbou elektronických peňazí a stala by sa jedinou inštitúciou, ktorá by mohla peniaze "tlačiť".

SNB má doteraz kontrolu iba nad mincami a bankovkami. Tie však dosahujú len zlomok hodnoty peňazí, ktoré sú aktuálne v obehu. "Hotovosť dnes predstavuje iba 10 % peňazí, 90 % tvoria elektronické peniaze, ktoré vyrábajú súkromné banky," uvádza MoMo na svojich stránkach.

Vo Švajčiarsku, rovnako ako inde na svete, požičiavajú banky viac peňazí, než koľko ich majú k dispozícii. Ich vklady existujú iba vo forme elektronických účtov, v podstate ide iba o prísľub zaplatenia. Fungovanie systému umožňuje iba to, že si väčšina klientov nikdy peniaze reálne nevyberie. Väčšina prevodov sa urobí iba z účtu na účet.

"Teoretickým podkladom švajčiarskej iniciatívy je peňažný systém so 100-% rezervou, ktorý by umožnil bankám požičiavať len také sumy a v takej splatnostnej štruktúre, aby boli v súlade s ich rezervami, teda vkladmi, dlhopismi či pôžičkami od iných bánk s príslušnou splatnosťou," uviedol hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Môže oslabiť Švajčiarsky frank

Podľa iniciatívnej skupiny sa tak zabráni tvorbe finančných bublín, ktorých spľasnutie sa potom vyrovnáva peniazmi daňových poplatníkov. "Pokiaľ dosahujú banky zisk, patrí im. V prípade strát musia ich platiť daňovníci, štát ich musí zachraňovať," argumentuje MoMo.

Kontroverzný koncept 100-% rezerv nie je nový. Podľa Sobíška sa pravidelne vynára počas finančných kríz. Naposledy sa táto požiadavka objavila v roku 2009 na Islande. Má však mnoho odporcov. Argumentujú hrozbou nedostatočného úverového financovania. "Namiesto stabilnejšieho systému by boli pravdepodobnejším výsledkom vysoké štátne výdavky, nedostatočné úverovanie súkromného sektora, slabá mena," tvrdia ekonómovia švajčiarskej banky Sarasin.

Podľa Sobíška zámer MoMo v podstate odbremeňuje komerčné banky od zodpovednosti, a teda rizika, za činnosť, ktorú bežne vykonávajú. Vplyv na ekonomiku nedokáže odhadnúť. "Myslím si, že aj pre finančne veľmi gramotných švajčiarskych voličov bude pomerne zložité získať prehľad o všetkých možných dôsledkoch, prípadne zmenách v tejto oblasti, takže budú mať sklon podľa princípu opatrnosti iniciatívu v referende zamietnuť," predpokladá Sobíšek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok