Radikála z Bruselu nechali zomierať bez pomoci, mohol sa odpáliť

TA3 TASR
21.6.2017 10:12

Podozrivý muž, ktorý spôsobil malú explóziu na železničnej stanici v belgickom hlavnom meste Brusel, zomrel. Hovorkyňa prokurátora Ine Van Wymerschová dodala, že páchateľ ležal nehybne odvtedy, ako ho vojaci postrelili. Nemohli sa k nemu priblížiť z obavy ďalšieho výbuchu.

Bombu mal na sebe

Zdravotníci k nemu nemohli pristúpiť niekoľko hodín zo strachu, že by mohol mať pri sebe výbušniny. Van Wymerschová uviedla, že úrady mohli potvrdiť jeho smrť, až keď komando na zneškodňovanie bômb ukončilo svoju prácu. Belgický federálny prokurátor Eric Van der Sypt vyhlásil, že vojaci "zneutralizovali" podozrivého na centrálnej stanici hneď po malej explózii. Tú spôsobila bomba, ktorú mal muž pripevnenú na sebe.

Páchateľ pred odpálením bomby kričal arabskú frázu "Alláhu akbar", teda "Boh je najväčší", čo je typické pre moslimských teroristov, potvrdil pracovník železníc, ktorý bol v blízkosti miesta činu. Svedkovia opísali útočníka ako tridsiatnika. Nikto iný pri výbuchu nezahynul ani neutrpel zranenia.

Poznajú jeho totožnosť

Polícia už pozná aj totožnosť útočníka - údajne pochádzal z bruselskej štvrte Molenbeek a mal 36 rokov. Má ísť o Maročana Usámu Z. Informoval o tom hovorca belgickej prokuratúry Eric Van der Sypt. "Musíme sa teraz pozrieť aj na to, ako sa tento muž mohol zradikalizovať," vyjadril sa minister Jan Jambon o atentátnikovi. Bombový útočník na mieste podľahol svojim zraneniam, nikto iný pri tomto incidente nezahynul ani neutrpel zranenia.

Kanál VRT informoval bez uvedenia zdroja, že zneškodnený muž chcel odpáliť tzv. klincovú bombu, tá však zjavne zlyhala. Brusel tak možno iba tesne unikol vážnemu teroristickému útoku, konštatovala v tejto súvislosti tlačová agentúra DPA. "Bolo jasné, že chce spôsobiť oveľa väčšiu škodu, ako spôsobil. Jeho ruksak vybuchol dvakrát, ale mohlo to byť ešte omnoho horšie," vyhlásil Van der Sypt. Útočník mal v ruksaku kanistre s benzínom a klince.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok