Kampaň proti marihuane sa zvrhla. Tínedžeri milujú ťarbavého leňocha

TA3
27.12.2015 19:50

Austrálska protidrogová reklama, v ktorej účinkuje postavička leňocha trojprstého, sa skončila fiaskom. Posolstvo, aby mládež neužívala marihuanu, sa nepodarilo správne sprostredkovať.

Kampaň proti marihuane sa zvrhla. Tínedžeri milujú ťarbavého leňocha
SITA/AP

Večere s rodinou aj skúšky

Reklamnej agentúre sa zdalo vhodné použiť na stvárnenie človeka pod vplyvom drogy juhoamerického cicavca, ktorý prespí aj 20 hodín denne. Leňoch musí pod vplyvom marihuany bojovať s každodennými situáciami. Na videách ho ukazujú ako skladá skúšky alebo ako večeria s rodinou.

Cieľom bolo odradiť mladých a poukázať na fakt, že pod vplyvom marihuany je človek malátnejší. Konope je u protinožcov treťou najčastejšie užívanou nelegálnou drogou, vyskúšalo ho 15 percent študentov medzi 12 a 17 rokmi. Austrálske prevenčné centrum proti konope tvrdí, že fajčenie marihuany môže viesť k horším školským výsledkom a k problémom s pamäťou.

V sérii troch videí tínedžerka Delilah nie je schopná napísať ani čiarku pri školskom teste, Jason nevie pri rodinnej večeri podať soľničku a Dave sa nedokáže na večierku porozprávať s priateľmi. Všetkých zobrazujú ako ťarbavých a ospalých leňochov trojprstých.

Paródia a virálny hit

Kampaň s označením #StonerSloth cieľovú skupinu zasiahla nečakaným spôsobom. Mládež sa do nemotornosti chlpatej postavičky zamilovala, protidrogové video paroduje a virálne šíri.

Austrálske prevenčné centrum kampaň skritizovalo. „Porovnávanie leňocha s ľuďmi, ktorí sú intoxikovaní, môže motivovať, aby látku vyskúšali namiesto toho, aby kampaň odovzdala negatívne posolstvo,“ vyjadrila sa Jan Copelandová. K pochybovačným hlasom sa pridal aj premiér Nového Južného Walesu Mike Baird.

Centrum pre prevenciu poskytlo len analýzu účinkov, ale od tvorivého zámeru sa dištancovalo. Tvorcovia s nimi údajne tvorbu spotov nekonzultovali.

Niektorí aktivisti dokonca sparodovali pôvodné videá. V jednom z nich leňoch nepodá soľ pri večeri, ale upozorní matku na negatíva solenia.

Paradoxom celej antidrogovej kampane je aj to, že Stoner Sloth je názov online obchodu s marihuanou v americkom Colorade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok