Rakete SpaceX sa podaril kľúčový krok, hladko pristála na zemi

TA3 SITA
22.12.2015 06:45

Z Mysu Canaveral odštartovala raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti Space X, ktorá vyniesla na orbitálnu dráhu 11 satelitov. Prvý stupeň nosnej rakety sa po niekoľkých minútach vrátil späť na zem neďaleko miesta štartu.

Z floridského Mysu Canaveral odštartovala v noci na utorok nosná raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX. Hlavný stupeň rakety sa potom úspešne vrátil naspäť na Zem, informovala agentúra Reuters. Aktuálny štart bol prvým od júnovej havárie, pri ktorej Falcon explodoval a zničil kozmickú loď Dragon vezúcu zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Raketa nesúca 11 menších komunikačných satelitov spoločnosti OrbComm odštartovala zo základne na Myse Canaveral o 02.29 SEČ. Prvý stupeň rakety sa len o niekoľko minút nato vrátil a pristál na pevnej zemi zhruba 10 kilometrov od miesta štartu, tak ako bolo plánované. Všetkých 11 družíc bolo umiestnených na stanovenú obežnú dráhu.

Kalifornská firma SpaceX tak úspešne otestovala návratový a pristávací systém Falconu, ktorý by mohol - vďaka opakovanému použitiu častí rakiet - výrazne znížiť náklady na vesmírne lety. Predchádzajúce dva pokusy SpaceX o pristátie rakiet na plošinách plávajúcich v oceáne sa nevydarili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok