Kerry v Moskve: USA sa už neusilujú o zmenu režimu v Sýrii

TA3 TASR
16.12.2015 07:36

Spojené štáty a ich partneri sa už neusilujú o zmenu režimu v Sýrii, uviedol to americký minister zahraničných vecí John Kerry po rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Washington sa zbližuje s Moskvou

Pred novinármi však Kerry jedným dychom dodal, že podľa USA vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada aj tak nemá budúcnosť.

USA a nimi podporovaná sýrska opozícia predtým opakovane vyhlasovali, že pre Asada nie je v budúcnosti Sýrie miesto. Asadovi blízki spojenci Rusko a Irán však trvajú na tom, že o jeho osude by mali rozhodnúť sami Sýrčania.

Kerryho najnovšie vyhlásenie naznačuje, že Washington sa priblížil o krok smerom k pozícii Moskvy. Podľa amerického ministra sa jeho krajina snaží odložiť bokom rozdielnosť názorov s Ruskom na riešenie situácie v Sýrii s cieľom lepšie bojovať proti Islamskému štátu, ktorý "je hrozbou pre nás všetkých".

Rozsiahle rokovania

"Vždy sme hovorili, že pre svet je lepšie, keď Rusko a USA nájdu spoločné východisko a sú schopné spolupracovať," povedal Kerry.

Putin pred novinármi označil rokovania za zatvorenými dverami ako "rozsiahle". Okrem Sýrie bola témou rozhovorov aj situácia na Ukrajine a medzinárodný terorizmus.

"Viete, že sa snažíme s vami nájsť riešenia a nie vyvolávať krízy. Viem, že po našich rokovaniach v Paríži pripravila americká strana svoju víziu ako riešiť celú škálu problémov, vrátane sýrskej krízy," povedal Putin americkému ministrovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok