Neučí sa, neskúša sa. Do nezvyčajného protestu sa zapojilo vyše 500 škôl

TASR TA3
10.12.2015 10:35

Celoškolské akcie i aktivity jednotlivcov - tak vyzerala protestná akcia učiteľov s názvom Babysitting Day. Učitelia chceli akciou pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel a je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

Babysitting Day

Branislav Kočan z Iniciatívy bratislavských učiteľov, ktorá protest organizovala, informoval, že reálny počet škôl, ktorých učitelia sa do protestu zapojili, je vyšší ako pôvodné predpoklady. "Máme informácie, že po celom Slovensku sa k tejto akcii pridali učitelia z viac ako 500 škôl," uviedol.

Učitelia, ktorí sa do protestnej akcie zapojili, zamerali svoju prácu skôr na výchovu ako vzdelávanie. Jedna zo škôl, ktorá Babysitting Day zobrala ako celoškolskú akciu, je ZŠ Karloveská 61 v bratislavskej Karlovej Vsi. "Bol to rozhodnutie všetkých mojich pedagógov," uviedla riaditeľka školy Eva Horníková. Vyučovanie má na škole rôznu formu. "Žiaci deviateho ročníka sa spolu so školskou psychologičkou venujú testom zameraným na profesionálnu orientáciu, ôsmaci mali napríklad besedu s príslušníkmi Policajného zboru o trestnoprávnej zodpovednosti, ktorá sa ich už týka. No a na prvom stupni sa venujú napríklad tvorbe vianočnej výzdoby," uviedla Horníková.

Mali aj rodičovskú podporu

Podľa Horníkovej má akcia aj veľkú podporu rodičov. Deklarovala tiež, že aj keď sa do protestu nezapojili všetci pedagógovia na Slovensku, počet škôl, ktorých učitelia sa k protestu pridali, je znamením, že akcia má význam. "Aj vďaka tejto akcii si spoločnosť uvedomuje, že to celé nie je len o mzdách učiteľov, ale o peniazoch, ktoré chýbajú v školstve na naozaj kvalitné vzdelávanie," zdôraznila.

Na gymnáziu na Grösslingovej ulici v Bratislave bolo na samotných pedagógoch, či sa k programu Babysitting Day pripojili. Myšlienku akcie podporil napríklad Peter Wetzler, ktorý vyučuje biológiu. "Rozhodol som sa zvoliť formu prednášky, študentom rozprávam o mojich cestovateľských zážitkoch," uviedol. Študenti to vnímali pozitívne.

Zmeny v rozvrhu

"Samozrejme, že sú radi, že je hodina uvoľnenejšia, no zároveň oceňujú, že nestrácajú na hodine čas a že sa aj touto formou niečo dozvedia," povedal Wetzler. Na dobrovoľnom princípe sa k akcii pridávali aj na ZŠ na Malokarpatskom námestí v Lamači. Formát vyučovacej hodiny sa ale nemenil. "U nás sa skôr urobili zmeny v rozvrhu, do popredia sa dostali výchovné predmety, ako sú výtvarná či hudobná výchova," uviedla riaditeľka ZŠ Alena Petáková.

Okrem protestnej akcie Babysitting Day organizujú učitelia aj rôzne doplnkové akcie, do ktorých sa okrem IBU zapája aj Iniciatíva žilinských učiteľov, Iniciatíva banskobystrických učiteľov, Iniciatíva považskobystrických učiteľov či Iniciatíva trnavských učiteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok