Koalícia prvýkrát bombardovala Asadove jednotky, Damask hovorí o agresii

TASR
7.12.2015 11:28

Sýrska vláda potvrdila, že štyri lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície zasiahli tábor vládnej armády v provincii Dajr az-Zaur, pričom prišli o život traja sýrski vojaci a ďalších 13 utrpelo zranenia. Vláda v Damasku tento incident označila za akt agresie.

Zničili časť vojenskej základne

Lietadlá vypálili na vojenský tábor deväť rakiet, spresnilo sýrske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení odvysielanom v sýrskej štátnej televízii. Ide o prvý prípad od začatia ofenzívy koaličných vojsk západných štátov proti IS v Sýrii, keď sa terčom ich bombardovania stali jednotky sýrskej vlády.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uviedlo, že nálet pripisovaný americkým lietadlám, zničil časť vojenskej základne neďaleko mesta Ajjaš v západnej časti provincie Dajr az-Zaur, ktorej veľkú časť ovládajú militanti IS. Podľa SOHR si nálet vyžiadal štyri obete na životoch.

SOHR podľa DPA jednoznačne vylučuje, že by nálet na tábor vládnej armády podnikli ruské lietadlá, ktoré od 30. septembra sýrskej armáde poskytujú podporu pri jej ofenzíve proti IS a ďalším radikálnym povstaleckým zoskupeniam.
Islamisti po obsadení východných častí Sýrie výrazne profitujú z predaja ropných produktov pochádzajúcich zo zhabaných priemyselných prevádzok. V provincii Dajr az-Zaur, kde sa tiež nachádzajú ropné vrty, islamisti kontrolujú jej stred, zatiaľ čo vládna armáda priľahlé územia, ako aj západný breh rieky Eufrat.

Saudi hostia umiernenú opozíciu

Koalícia pod velením USA začala vzdušné útoky v Sýrii a Iraku v roku 2014 po tom, ako militanti obsadili rozľahlé územia oboch krajín. Ťaženie zintenzívnili nedávne teroristické útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásil IS. Mocnosti okrem toho zintenzívnili aj diplomatické snahy, ktorých cieľom je nájsť politické riešenia konfliktu v Sýrii, ktorý trvá už piaty rok.

Saudská Arábia bude hostiteľom schôdzky predstaviteľov umiernenej sýrskej opozície, ktorí sa chcú pokúsiť o zosúladenie svojich postojov a vytvorenie spoločnej delegácie. Tá by potom mohla zastupovať túto časť opozície na rokovaniach so zástupcami sýrskej vlády.

Umiernená sýrska opozícia je roztrieštená a oslabená, čo vytvára živnú pôdu pre šírenie vplyvu džihádistov - najmä IS - v tejto krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok