Putin sa ukázal vo vojenskom centre Ruska, vraj prekonáva aj Pentagón

TA3
5.12.2015 09:59

Obrovská miestnosť s obrazovkami, odkiaľ ruská generalita riadi vojenské operácie Moskvy vo svete. To je nové opevnené armádne centrum, kde Vladimir Putin osobne dohliadal na útoky proti islamistom.

Putin sa ukázal vo vojenskom centre Ruska, vraj prekonáva aj Pentagón
SITA/AP

Ruská štátna televízia priniesla zábery, na ktorých ruský prezident Vladimir Putin v obklopení vojenských špičiek dohliada na letecký útok na islamistov v Sýrii. Putinova úloha neprekvapila nikoho, ale úžas spôsobilo nové nervové centrum ruskej armády.

putin-centrum3_0a000002-708e-48f9.png

Útoky naživo aj kvetinová výzdoba

Rusko sa nedávno zapojilo do útokov na Islamský štát vo veľkom štýle. Moskva, ktorá podporuje prezidenta Bašára Asada, sa zrejme nezameriava len na Islamský štát, ale útočí aj v oblastiach kontrolovaných sýrskou opozíciou.

Bombardovanie sa zintenzívnilo po tom, ako Rusko oficiálne priznalo, že islamisti stoja za pádom ruského lietadla na Sinaji. Počet letov sa znásobil, ruskou špecialitou sa stalo používanie veľkých rojov ťažkých bombardérov s dlhým doletom.

Útoky na Blízkom východe koordinujú v Moskve, ukázala divákom ruská televízia, ktorej štáb pustili do inak mimoriadne stráženého a opevneného komplexu.

V obrovskej miestnosti, kde sa nezabudlo ani na kvetinovú výzdobu, sedeli za pracovnými stolmi a obrazovkami zoradení vojenskí dôstojníci. Horné poschodie je určené pre generalitu, v strede ktorej sedel Putin minister obrany Sergej Šojgu.

Veľké obrazovky ukazovali živé vysielanie z bombardovania. Putin inštruoval svojich veliteľov v Sýrii, aby "nadviazali kontakt s Francúzmi a spolupracovali s nimi ako so spojencami".

Porovnávanie s Pentagónom

Podľa Washington Post je celá budova, v ktorej sa nachádza kolosálna miestnosť plná vojenských špičiek, nervovým centrum ruskej armády. Môžu z tadiaľ koordinovať vojenské akcie po celom svete vrátane útokov balistickými strelami alebo nukleárnymi zbraňami.

Riadiace centrum pripodobňované americkému Pentagonu dokončili len minulý rok v rámci rozsiahlej modernizácie celej armády. Opevnená budova leží na brehu rieky Moskva a je poprepájané bludiskom podzemných chodieb. Politické a vojenské špičky majú k dispozícii tri heliporty, pričom jeden z nich je priamo na rieke.

"Zriadenie centra je dôležitým krokom smerom k vytvoreniu jednotného informačného priestoru pre riešenie úloh v záujme obrany krajiny,“ povedal minister obrany Šojgu.

Podľa ruského Sputniknews toto centrum prekoná podobné zariadenie v USA niekoľkonásobne. "Kapacita dátového centra prekoná systémy Pentagónu trojnásobne a veľkosť úložiska je 19-násobne väčšia,“ tvrdil pre prokremeľský web generál Michail Mizincev.

Hra na efekt

Počas operácie sedeli armádni dôstojníci zoradení za pracovnými stolmi ako v jednom šíku. Diváka ľahko premohol pocit veľkoleposti.

V televízii sa miestnosť snímala najmenej zo štyroch uhlov. Zábery boli starostlivo naaranžované, nešlo o žiadny únik informácií.

Neopakovala sa tak situácia, keď ruská televízia pri záberoch z porady vojenských veliteľov u Putina náhodou ukázala aj utajovaný útočný námorný systém Status-6.

Niektoré zdroje sa čudujú nad tým, prečo v obrovskej zasadacej miestnosti bolo počas bombardovania toľko vojenského personálu. Russia Insider tvrdí, že počas nukleárneho útoku by títo dôstojníci zrejme mali svoju úlohu, ale zdá sa, že teraz tam sedeli len „pre efekt“.

putin-centrum_0a000002-708e-9a57.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok