Nezvyklý protest učiteľov: s deťmi sa budú len hrať

TA3 TASR
3.12.2015 13:01

Iniciatíva bratislavských učiteľov organizuje na štvrtok 10. decembra ďalšiu protestnú akciu - Babyssiting Day, teda Deň stráženia detí. Učitelia tak chcú upozorniť na to, že štát poskytuje na vzdelávanie a výchovu dieťaťa malé prostriedky, ktoré pokryjú iba výdavky na stráženie.

Mzda na úrovni opatrovateľov

Pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel, je cieľom protestnej akcie s názvom Babysitting day, ktorá sa má v školách konať vo štvrtok 10. decembra. Podľa jej organizátorov - Iniciatívy bratislavských učiteľov je totiž mzda učiteľa na Slovensku na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

"Je nám to,
učiteľom, už trochu trápne a nedôstojné, že musíme robiť takéto akcie, ale my by sme boli radi, ak by trochu trápnosti prischlo aj na zodpovedných ľuďoch, ktorí nám tuto mzdu takto nastavili," povedal na dnešnom brífingu Branislav Kočan z IBU.

Učitelia
, ktorí sa do akcie zapoja, zamerajú svoju prácu 10. decembra skôr na výchovu ako vzdelávanie. S deťmi sa budú hrať a každý učiteľ si môže prispôsobiť vyučovací deň podľa seba. "Bude prebiehať normálne vyučovanie, len učitelia sa budú na hodinách viac hrať ako učiť," priblížil Kočan.

Menej ako štyri eurá v hrubom

Učiteľka Jana Ftáčnik Pastorková vysvetlila, že Slováci sú ochotní zaplatiť opatrovateľke za opatrovanie jedného dieťaťa od troch do šiestich eur na hodinu, v závislosti od regiónu. V priemere 4,50 eura. Učiteľ podľa jej slov má na starosti okolo 20 detí.

"Nastupujúci učiteľ, ktorý práve skončil vysokú školu, dostane 3,99 eur na hodinu v hrubom," podotkla. Plat pedagógov sa zvyšuje buď senioritou, alebo atestačnými skúškami. IBU tvrdí, že plat učiteľa s desaťročnou praxou a s prvou atestačnou skúškou je 5,04 eura v hrubom. "Najvyššia možná kvalifikácia, ktorú učiteľ môže v našom systéme dosiahnuť, je druhá atestačná skúška," uviedla Ftáčnik Pastorková s tým, že ak sa túto skúšku učiteľ rozhodne spraviť a má 20 rokov praxe, jeho hodinová mzda je na úrovni 6,05 eura.

"Našou otázkou je, akú kvalitu očakávate od učiteľa, ktorý má na starosti 20 detí a zarába toľkoto, a akú kvalitu očakávate od babysitterky," skonštatovala. Podľa Kočana úlohou učiteľov v škole nie je detí len opatrovať, ale aj učiť a vychovávať. IBU tvrdí, žeučiteľ robí toho viac nad rámec zákona a ďaleko viac aj na rámec svojich 7,5 h. "My sa nechceme iba sťažovať. My to robíme radi, s láskou a nadšením, ale nadšením nájom nezaplatíte," povedala Ftáčnik Pastorková.

Okrem protestnej akcie Babysitting day organizujú učitelia aj rôzne doplnkové akcie, do ktorých sa okrem IBU zapája aj Iniciatíva žilinských učiteľov, Iniciatíva banskobystrických učiteľov, Iniciatíva považskobystrických učiteľov či Iniciatíva trnavských učiteľov. Vo štvrtok 10. decembra sa bude napríklad konať míting s názvom Zraz prázdnych vreciek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok