Teroristi zaútočili na africký turistický rezort, hlásia obete

18.6.2017 21:30

Ozbrojenci zaútočili v turistickom letovisku v Mali, neďaleko metropoly Bamako. Podľa agentúry AFP ide o miesto, ktoré je západnými turistami najnavštevovanejšie. Na mieste sú vojaci aj protiteroristické jednotky. Vláda oznámila, že útočili radikáli.

Najnovšie informácie hovoria o dvoch obetiach. Podľa vládnych zdojov útočníci zadržali asi dvadsať rukojemníkov, neskôr sa ich podarilo oslobodiť. Zo záberov na sociálnej sieti Twitter je vidieť, ako z objektu stúpa dym. "Islamisti zaútočili na objekt Kangaba. Miesto uzavreli špeciálne sily, ktoré podporuje francúzska jednotka Barshane a oddiely OSN z misie MINUSMA. Zasahujú proti útočníkom," povedal zásupca miestnej vlády.

Svedkovia počuli z turistického rezortu streľbu. Letovisko leží východne od hlavného mesta. Cudzinci, ktorí žijú v Mali, ho často využívajú na víkendové pobyty. V areáli sú bazény, luxusné ubytovanie a športové ihriská. Útok prišiel približne týždeň po tom, ako americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo pred "možnými budúcimi útokmi na západné diplomatické misie v častiach Bamaka, ktoré často navštevujú obyvatelia Západu."

Bezpečnostná situácia v tejto africkej krajine sa postupne zhoršuje od roku 2013. Vtedy francúzske jednotky vytlačili radikálov a miestnych bojovníkov zo severu krajiny. V roku 2015 sa severoafrická odnož Al-Káidy prihlásila k útoku na hotel v Bamaku. O život vtedy prišlo 20 ľudí. O stabilizáciu bývalej francúzskej kolónie sa snaží misia MINUSMA, ale aj francúzski vojaci. Radikáli však svoje útoky stále rozširujú, od severu postupne prichádzajú na juh. Ich cieľom sú miestni obyvatelia a západní cudzinci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok