Terorizmus ako jav tu bol aj bude, tvrdia odborníci

SITA
1.12.2015 15:58

Terorizmus je jav, ktorý je na svete neustále prítomný a je len na štátoch a ich obyvateľoch, ako sa s touto hrozbou vyrovnajú. Zhodli sa na tom viacerí účastníci konferencie nazvanej Potenciál spravodajských služieb proti medzinárodnému terorizmu.

Terorizmus ako jav tu bol aj bude, tvrdia odborníci
SITA/AP

Terorizmus sa vyvíja

"Žiaden človek sa nerodí ako terorista, ale môže sa ním stať," vyhlásil expert Európskej komisie v otázkach extrémizmu a radikalizmu Pavol Draxler. Ako povedal, k radikálnym ideológiám často inklinuje predovšetkým frustrovaná mládež. V západnej Európe sú to väčšinou potomkovia migrantov, ktorých verbujú radikálni islamisti.

Tento problém sa však podľa neho môže vyskytnúť aj u nás v súvislosti s protiliberálnou propagandou proruských separatistov na východe Ukrajiny a faktom, že niekoľko Slovákov aktívne bojuje na ich strane. Riešenie problému terorizmu sa podľa Draxlera musí sústrediť okolo štyroch oblastí, ktorými sú prevencia, ochrana, deradikalizácia a pomoc obetiam.

Podľa britského experta Georga Busbyho sa terorizmus postupne vyvíja a rovnako sa musia vyvíjať aj postupy spravodajských služieb. Veľkú zmenu v tejto oblasti podľa neho spôsobila napríklad digitálna revolúcia, teda používanie sociálnych sietí a iných masovokomunikačných prostriedkov. K úspešnému boju proti terorizmu je podľa Busbyho potrebná aj spoločenská podpora činnosti spravodajských služieb. Tie by mali na druhej strane v čo najvyššej možnej miere verejnosť informovať a vysvetľovať jej náplň svojej činnosti.

Slovensko ako základňa teroristov

Ako skonštatoval bývalý riaditeľ rozviedky SIS a zakladateľ Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov Igor Cibula, Slovensko momentálne nie je v centre pozornosti a aktivít teroristov, ale skôr na okraji. Preto je u nás momentálne úroveň teroristického rizika nízka. "Napriek tomu však nemôžeme byť k tomuto ľahostajní," povedal s tým, že v minulosti pôsobilo Slovensko ako základňa pre činnosť teroristov.

V súvislosti s tým pripomenul zadržanie troch členov Pravej Írskej republikánskej armády v Piešťanoch v roku 2001. Na Slovensku zháňali zbrane a strelivo. Podľa neho sa podobné situácie môžu v budúcnosti opakovať. "Slovensko je len malým pešiakom na veľkej šachovnici, kde prebieha boj s terorizmom," povedal Cibula s tým, že pre úspešný boj proti terorizmu je potrebná koordinácia a spolupráca medzi veľkými a malými hráčmi. Riziko teroristických útokov zo strany miestnej moslimskej menšiny je podľa neho momentálne nepravdepodobné.

"Na Slovensku žije momentálne približne 5 000 moslimov, je to etnicky rôznorodé spoločenstvo. Doposiaľ si nevytvorilo previazané štruktúry," uviedol. Ani súčasná migračná vlna do Európy momentálne podľa Cibulu nepredstavuje pre Slovensko priame ohrozenie. "Zmenilo by sa to, keby sa zmenili migračné trasy," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok