V Paríži prišli o rodičov desiatky detí. Zrejme budú sirotami národa

TASR
26.11.2015 10:54

Viac ako 30 detí prišlo 13. novembra pri teroristických útokoch v Paríži o jedného alebo oboch rodičov. Pravdepodobne tak budú až do veku 21 rokov dostávať materiálnu pomoc od štátu spojenú so štatútom "siroty národa", ak to príbuzní budú chcieť. Informoval denník Le Figaro.

V Paríži prišli o rodičov desiatky detí. Zrejme budú sirotami národa
SITA/AP

Po útoku v Charlie Hebdo nemali záujem

Väčšinu zo 130 obetí teroru tvorili aktívni mladí ľudia vo veku 20-35 rokov, z ktorých viacerí zanechali siroty vo veku iba niekoľkých mesiacov. Ako uviedla štátna tajomníčka rezortu pre rodinné záležitosti Laurence Rossignolová, podpora sa môže týkať 30-50 detí, avšak konečný počet bude známy až po predložení žiadostí.

S podobným prípadom bol už francúzsky štát konfrontovaný po teroristickom útoku na členov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, avšak v tomto prípade všetky postihnuté rodiny túto možnosť nevyužili.

Evidujú 320 sirôt národa

Francúzsko v tomto roku poskytlo štátnu podporu 37 osobám, z nich 11 a čoskoro zrejme 12 po januárovej sérii teroristických útokov vo francúzskej metropole, vyplýva z informácií vedenia oddelenia solidarity národného úradu pre veteránov a vojnové obete.

Francúzsko registruje aktuálne 320 detí ako siroty národa, teda so štatútom, ktorého zriadenie sa datuje ešte od prvej svetovej vojny a jeho prideleniu predchádza tradičný proces adopcie cez najvyšší súd.

Výšku podpory sa stanovuje individuálne s ohľadom na životné podmienky daného dieťaťa a materiálne pomery ich blízkych, a to od minima 400 eur ročne až do 1500 eur pri dosiahnutí dospelosti s tým, že takéto osoby môžu žiadať aj o osobitnú jednorazovú pomoc na rôzne účely, napríklad pri nákupe počítača, na úhradu nájomného alebo na psychoterapiu.

Belgické úrady vraj o útočníkoch vedeli

Trojica predpokladaných páchateľov útokov v Paríži - Abdelhamid Abaaoud a bratia Salah a Brahim Abdeslamovci - bola od júna na zozname približne 80 osôb podozrivých z radikalizácie, ktorý vypracovali belgické ministerstvá vnútra a spravodlivosti. Belgické úrady o nich vedeli, ale nekonali a ani ich nesledovali, konštatovala rozhlasová stanica Europe 1.

Zoznam vznikol po odhalení príprav atentátu v belgickom Verviers v januári tohto roku. Na vlastnú žiadosť ho dostala k dispozícii aj starostka bruselskej štvrti Molenbeek, kde žije viacero zradikalizovaných osôb. Abdelhamid Abaaoud, ktorý je považovaný za strojcu útokov z 13. novembra v Paríži, je v tomto zozname označený ako "zradikalizovaný", s poznámkou, že odišiel do Sýrie.

Bratia Abdeslamovci sú podľa zoznamu tiež zradikalizovaní a patriaci k islamistickému hnutiu. Na zozname je aj meno Mohameda Abriniho, ktorý je podozrivý z účasti na atentátoch v Paríži a ktorý je - podobne ako Salah Abdeslam - na úteku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok