Európsky parlament schválil kompromisný rozpočet Únie

TASR
25.11.2015 17:28

Európsky parlament schválil navrhnutý rozpočet EÚ na rok 2016, na ktorom sa predtým dohodli vyjednávači EP a členských štátov. Európska únia podľa tohto návrhu bude na budúci rok hospodáriť so 155 miliardami eur viazaných prostriedkov. Na úhradu záväzkov splatných v roku 2016 môže použiť 143,9 miliardy eur.

Európsky parlament schválil kompromisný rozpočet Únie
SITA

Maximum možného

Europoslanci uviedli, že dosiahli maximum možného v snahe o navýšenie prostriedkov na riešenie utečeneckej krízy, podporu malých a stredných podnikov, študentov a výskumného programu EÚ Horizont 2020. Poslanci EP v nadväznosti na súhlasné stanovisko Rady EÚ z 24. novembra schválili rozpočet EÚ na rok 2016 pomerom hlasov 516 (za) ku 179 (proti) ku 8 (zdržalo sa hlasovania).

Parlament presadil, aby sa všetky dostupné prostriedky v rámci aktuálneho viacročného finančného rámca EÚ vyčlenili na opatrenia súvisiace s utečeneckou a migračnou krízou, a to tak v členských štátoch EÚ, ako aj v krajinách, ktoré susedia s ohniskami konfliktov, pred ktorými žiadatelia o azyl utekajú. EP a Rada sa dohodli na navýšení sumy, ktorú pôvodne navrhovala Európska komisia, o 1,6 miliardy eur.

Nedostatok prostriedkov

Europoslanci v samostatnom hlasovaní presadili žiadosť voči členským štátom, aby súhlasili s využitím tohtoročných neočakávaných príjmov EÚ v objeme 2,3 miliardy eur, ktoré pochádzajú z pokút za nedodržanie pravidiel hospodárskej súťaže a vyššieho výberu ciel, na financovanie trustových fondov pre Afriku a Sýriu. Oba fondy zápasia s nedostatkom prostriedkov v sume 2,3 miliardy eur.

Europoslanci v snahe podporiť konkurencieschopnosť EÚ presadili dodatočné prostriedky pre malé a stredné podniky (14,3 milióna eur), dôraznejšiu podporu programu Horizont 2020 (184,5 milióna eur) a infraštruktúrnemu Nástroju na prepájanie Európy (150 miliónov eur).

Poslancom sa tiež podarilo presadiť zvýšenie rozpočtu študentského výmenného programu Erasmus+ o 6,6 milióna eur. Zákonodarný zbor okrem toho presvedčil Radu a Európsku komisiu, aby sa zaviazali k pokračovaniu Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí aj v roku 2016.

Štefanec podporil návrh

Súčasťou dohody medzi inštitúciami EÚ je aj prísľub, že neuhradené faktúry EÚ zostanú na udržateľnej úrovni.        Viacero poslancov počas utorkovej rozpravy o rozpočte na rok 2016 poukázalo na potrebu prehodnotiť priority EÚ v oblasti výdavkov, ktoré sú obsiahnuté vo viacročnom finančnom rámci EÚ, a to vzhľadom na okolnosti, ktoré sa od roku 2013, keď bol VFR schválený, zmenili.

Parlament plánuje v tejto súvislosti plne využiť revíziu VFR, ktorá je naplánovaná na rok 2016, počas slovenského predsedníctva v EÚ.
Slovenský europoslanec Ivan Štefanec uviedol, že návrh rozpočtu EÚ na rok 2016 podporil. "Prioritou Európskej komisie a Európskej ľudovej strany je naštartovanie európskej ekonomiky a zvýšenie zamestnanosti. Takmer polovica budúcoročného rozpočtu (66,58 miliardy eur) pôjde na projekty, ktoré majú za cieľ podporiť zamestnanosť, hospodársky rast a konkurencieschopnosť našich podnikov," konštatoval Štefanec.

Vzdelávanie mladých ľudí

Pripomenul, že aby mohla európska ekonomika v globálnom prostredí obstáť, musí byť inovatívna a nezávislá. Aj preto je rád, že EP ďalšími prostriedkami podporil aj dobudovanie jednotného digitálneho trhu a Energetickej únie.

Za ďalšiu dôležitú oblasť považuje výchovu a vzdelávanie mladých ľudí. Najmä v kontexte toho, že extrémizmus a radikalizmus nachádzajú živnú pôdu vo frustrácii a neinformovanosti. Mladí ľudia podľa neho budú mať teraz viac možností vzdelávať sa a tiež spoznávať iné krajiny ako kedykoľvek predtým aj vďaka tomu, že europarlament presadil vyšší rozpočet na program Erasmus+ takmer o 30 % oproti roku 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok