Briti otočili: Po Paríži chce väčšina odísť z Európskej únie

TASR TA3
24.11.2015 10:51

Vyše polovica Britov chce v súčasnosti odísť z Európskej únie, ukázal prieskum verejnej mienky uskutočnený po parížskych útokoch pre britský denník Independent.

Hlasovanie sa uskutoční do konca roka 2017

Prieskum spoločnosti ORB medzi 2000 ľuďmi ukázal, že 52 percent britských voličov chce z EÚ odísť a 48 percent chce zostať. V podobných prieskumoch verejnej mienky z júna, júla a septembra chcela väčšina voličov v únii zotrvať.

Tento mesiac už skôr britský premiér David Cameron odštartoval svoje snahy o reformovanie 28-člennej únie, a to ešte pred referendom o tom, či by mala Británia zostať členom EÚ. Cameron prisľúbil, že ľudové hlasovanie sa uskutoční do konca roka 2017.

Obavy z migrantov

Odtrhnutie Británie by otriaslo úniou až v samotnom jej jadre, pretože by z EÚ odišla jej druhá najväčšia ekonomika a jedna z jej dvoch najsilnejších vojenských veľmocí.

Proeurópski orientovaní predstavitelia varujú, že odchod z EÚ uškodí britskej ekonomike a môže spustiť proces rozpadu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, lebo by spôsobil ďalšie hlasovanie Škótska o nezávislosti.

Už predošlé prieskumy verejnej mienky ukázali, že podpora Britov pre zotrvanie v Európskej únii tento rok klesla, keď obrovský prílev migrantov do Európy vyvolal obavy z členstva v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok