Máte záujem o Stalina? V Bavorsku spustili nezvyčajnú dražbu

TA3 ČTK
17.6.2017 08:47

V Bavorsku chystajú neobvyklú dražbu. Jej predmetom sú totiž sochy Josifa Stalina, Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého a ďalších bývalých komunistických predákov. Usporiadatelia aukcie, do ktorej sa môžu cez internet zapojiť ľudia z celého sveta, veria, že predaj sôch umelcov z niekdajších komunistických režimov vynesie stovky tisíc eur.

Máte záujem o Stalina? V Bavorsku spustili nezvyčajnú dražbu
SITA/AP

Najväčším lákadlom by mala byť 12 metrov vysoká a 80 ton vážiaca granitová socha Vladimíra Iľjiča Lenina a dvojica budovateľov, ktorej vyvolávacia cena je 150.000 eur. O poznanie lacnejšia je štvortonová pieskovcová socha Stalina, ktorá predtým stávala v meste Zábřeh na Morave. Jej dražba bude začínať na 58.000 eurách.

Výrazne lacnejšia by mala byť dvojica českých komunistov. Takmer štyri metre vysoká socha Zápotockého sa začne ponúkať za 22.000 eur a viac než trojmetrová socha Gottwalda za 16.000 eur. Obe diela sú z bronzu.
Všetkých šesť dražených sôch získal na začiatku 90. rokov kamenár Josef Kurz z malej bavorskej obce Gundelfingen an der Donau. Jeho syn sa ich teraz rozhodol predať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok