Slovenský rozpočtový plán je v súlade s Paktom stability a rastu

TA3 TASR
17.11.2015 13:30

Európska komisia oznámila, že dokončila posudzovanie 16 návrhov rozpočtových plánov (NRP) na rok 2016, ktoré 19 členských štátov eurozóny muselo predložiť do 15. októbra.

Pozorujú znižovanie dlhu

Návrhy nepredložili Cyprus a Grécko, pretože sa na ne vzťahuje program makroekonomických úprav. Portugalsko zmeškalo lehotu stanovenú právnymi predpismi EÚ, komisia vyzvala vládu v Lisabone, aby túto povinnosť čo najskôr splnila. Komisia vo svojich stanoviskách posudzuje súlad návrhov rozpočtových plánov na nasledujúci rok s ustanoveniami Paktu stability a rastu (PSR). O žiadnom z NRP na rok 2016 sa nezistilo, že by bol v mimoriadne závažnom nesúlade s požiadavkami paktu.

Vo viacerých prípadoch však EK zistila, že plánované fiškálne úpravy buď nespĺňajú požiadavky PSR, alebo hrozí, že ich nebudú spĺňať. Popri analýzach týkajúcich sa jednotlivých krajín a na základe rozpočtových plánov členských štátov EK posúdila aj rozpočtovú situáciu a zámery fiškálnej politiky v eurozóne ako celku.

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis zodpovedný za euro a sociálny dialóg skonštatoval, že v posledných rokoch sa zlepšila koordinácia hospodárskej politiky v celej EÚ. Pripomenul, že snahy o realizáciu zodpovednejších rozpočtových politík, nižšie úrokové sadzby a mierne ekonomické oživenie podporujú pokračujúce znižovanie deficitu verejných financií. Ten z úrovne 2,4 % HDP v roku 2014 klesol na úroveň 1,9 % v tomto roku a podľa prognózy klesne v roku 2016 na úroveň 1,7 % HDP.

"Prvýkrát od začiatku krízy pozorujeme, že sa začína znižovať dlh. Napriek tomu je v každom členskom štáte situácia iná a problém vysokého dlhu stále neumožňuje rýchlejšie oživenie. Je dôležité, aby vlády naďalej vykonávali zodpovedné fiškálne politiky a aby ostatní aktéri pokračovali v ozdravovaní verejných financií," zdôraznil Dombrovskis.

Slovensko v skupine s najlepšími

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici v tejto súvislosti vyhlásil, že po troch rokoch od začiatku vykonávania nového rozpočtového rámca eurozóny väčšina krajín požiadavky spĺňa úplne alebo vo všeobecnosti. Dodal, že eurozóna naďalej zlepšuje stav svojich verejných financií, v čom jej pomáha rastúce oživenie hospodárstva.

Čo sa týka stanovísk exekutívy EÚ k návrhom rozpočtových plánov Slovensko sa dostalo po prvej skupiny krajín eurozóny, ktorých rozpočtové plány sú v súlade s požiadavkami PSR. Okrem SR je tam aj Estónsko, Holandsko, Luxembursko a Nemecko.

V prípade štyroch krajín - Belgicko, Fínsko, Lotyšsko a Malta, dospela EK k záveru, že NRP sú vo všeobecnosti v súlade s ustanoveniami paktu stability a rastu. Plány však môžu viesť k určitej odchýlke od postupu úprav smerom k strednodobému rozpočtovému cieľu každej krajiny.

Ďalším trom krajinám eurozóny (Litva, Rakúsko a Taliansko) hrozí nesúlad ich národných rozpočtových plánov s požiadavkami PSR na rok 2016. Výsledkom rozpočtových plánov týchto členských štátov by mohla byť výrazná odchýlka od postupu úprav smerom k strednodobému cieľu.

Rizikové Španielsko

Z piatich krajín eurozóny, ktoré v súčasnosti podliehajú nápravnej časti PSR, čiže sú predmetom postupu pri nadmernom deficite, v prípade Francúzska, Írska a Slovinska EK dospela k záveru, že ich NRP sú vo všeobecnosti v súlade s požiadavkami PSR na rok 2016. Od Francúzska sa vyžaduje oprava nadmerného deficitu do roku 2017 a krajina musí splniť strednodobé odporúčané ciele na roky 2015 a 2016.

Národný rozpočtový plán Španielska, ku ktorému komisia prijala stanovisko už v októbri, zahŕňa riziká spojené s jeho súladom s požiadavkami postupu pri nadmernom deficite: nepredpokladá sa ani dosiahnutie odporúčaného fiškálneho úsilia, ani splnenie cieľa celkového deficitu na rok 2016.

V niektorých NRP sa uvádza vplyv mimoriadneho prílevu utečencov do EÚ na rozpočet. Tento vplyv sa môže medzičasom týkať už aj ďalších členských štátov, alebo sa ich možno začne týkať v budúcnosti. Pružnosť zakotvená v PSR umožňuje zohľadniť dodatočné výdavky v danom roku spojené s výnimočnými udalosťami, nad ktorými vláda nemá kontrolu, v rámci preventívnej aj v rámci nápravnej časti paktu. Komisia oznámila, že je ochotná tieto ustanovenia použiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok