Katalánsky parlament schválil rezolúciu požadujúcu nezávislosť

TA3 TASR
9.11.2015 10:40

Regionálny parlament autonómneho spoločenstva Katalánsko na severovýchodne Španielska hlasoval za rezolúciu o odtrhnutí od Španielska. Otvorila sa tým cestovná mapa k nezávislosti, ktorú centrálna vláda v Madride mieni zablokovať.

Deklaráciu o odtrhnutí Katalánska od zvyšku Španielska vnímajú separatistické politické strany ako prvý krok, ktorý bude podľa ich nádejí viesť k osamostatneniu a nezávislosti regiónu, a to už do 18 mesiacov. Deklaráciu podporila v hlasovaní väčšina regionálneho parlamentu, informovala agentúra Reuters.

Strany zastávajúce nezávislosť od Španielska získali v septembri v katalánskych regionálnych voľbách väčšinu kresiel. Španielska ústava však neumožňuje ani jednému regiónu odtrhnúť sa a stredopravá vláda španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorú čakajú v decembri všeobecné voľby, vopred oznámila, že sa bude okamžite snažiť zablokovať rezolúciu na súdoch.

Separatisti tvrdia, že triumf v regionálnych voľbách z 27. septembra, vďaka ktorým disponujú v katalánskom parlamente absolútnou väčšinou, im dáva "demokratický mandát" na oddelenie od Španielska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok