Nemecko má novú azylovú politiku, na hraniciach vzniknú tranzitné zóny

TA3 TASR
5.11.2015 23:20

Nemecko vytvorí špeciálne zariadenia na registráciu utečencov. Urýchli sa tým repatriácia ľudí, ktorí nemajú šancu získať azyl. Krajina sprísni aj podmienky vyplácania dávok pre utečencov. Na nových azylových pravidlách sa dohodli šéfovia nemeckých vládnych strán.

Jednotný preukaz

Špičky nemeckej spolkovej koalície sa dohodli na zavedení jednotného preukazu pre utečencov a žiadateľov o azyl. Nárok na sociálne výhody bude mať iba majiteľ takéhoto preukazu, informovala s odvolaním sa na ďalšie kolo rokovaní koaličných politikov v Berlíne tlačová agentúra DPA.

Vedúci predstavitelia nemeckých koaličných strán, spolková kancelárka Angela Merkelová z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), vicekancelár Sigmar Gabriel zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a bavorský krajinský premiér Horst Seehofer z Kresťanskosociálnej únie (CSU) sa súčasne dohodli na zriadení databázy, vďaka ktorej by rôzne štátne úrady mali získať lepší prehľad o migrantoch prichádzajúcich do krajiny.

Celý proces vybavovania žiadostí o azyl by sa podľa slov spolkovej kancelárky Angely Merkelovej mal urýchliť. Koalícia by privítala, ak by sa urýchlené konania ukončili v priebehu troch týždňov, odznelo dnes v Berlíne, kde účastníci rokovaní dosiahli, ako vyplynulo z Merkelovej slov, solídny a významný pokrok.

Malé šance na úspech

Správne konanie by sa u žiadateľov o azyl s malými šancami na úspech malo ukončiť podľa Merkelovej v priebehu týždňa. V prípade ich napadnutia odmietavého verdiktu právnou cestou by to malo trvať maximálne dva týždne. To urýchli, podčiarkla kancelárka, konanie okrem iného v prípade žiadateľov z tzv. bezpečných krajín pôvodu, napríklad balkánskych štátov, ale aj utečencov so zákazom opätovného vstupu na nemecké územie a ľudí bez platných dokumentov totožnosti.

Strany veľkej koalície sa dohodli aj na zriadení registračných centier pre utečencov. Na území spolkovej republiky by malo vzniknúť tri až päť takýchto zariadení, informovala ešte pred tlačovou konferenciou verejnoprávna televízia ZDF. Aj spravodajská televízia n-tv priniesla informáciu podobného charakteru s tým, že sa stranám únie CDU/CSU nepodarilo presvedčiť partnerov z SPD o nutnosti zriadenia nimi presadzovaných tzv. tranzitných zón v pohraničí.

Možnými lokalitami pre budúce registračné centrá sú podľa informácií ZDF Bamberg a Manching. Nepôjde o oplotené zariadenia, ani zariadenia väzenského charakteru. Relatívnu spokojnosť s dosiahnutými výsledkami rokovaní vyjadrili na

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok