Dohoda o plynovode Nord Stream 2 nie je s kostolným poriadkom, tvrdí Fico

TASR
5.11.2015 17:29

Dohoda medzi ruským energetickým gigantom Gazprom a niektorými západnými spoločnosťami nie je podľa premiéra Roberta Fica celkom s kostolným poriadkom, pokiaľ ide o energetickú úniu a jej priority. Vyhlásil to po stretnutí s podpredsedami Európskej komisie Valdisom Dombrovskisom a Marošom Šefčovičom.

Emócie bokom

Fico tiež poznamenal, že rozšírenie súčasného plynovodu Nord Stream ohrozuje súčasné príjmy Slovenska z tranzitu ruského plynu do Európy. Zároveň obchádza Ukrajinu. "Treba sa k tomu postaviť racionálne a dať nabok emócie. Verím, že sa nájde riešenie, ktoré nebude ohrozovať dobré myšlienky Energetickej únie a členské krajiny, ktoré prepravujú plyn z Ruska do Európy, a rovnako ako Energetickú bezpečnosť Ukrajiny," dodal.

Potvrdil, že Slovensko plne súhlasí s myšlienkou Energetickej únie, ale pri zachovaní suverénneho práva členských krajín na tvorbe energetického mixu. Počas svojho predsedníctva v EÚ v druhej polovici budúceho roka bude SR intenzívne podporovať ďalšie prehlbovanie hospodárskej a menovej únie.

Vyvoláva viaceré otázniky

Šefčovič konštatoval, že Nord Stream 2 vyvoláva viaceré otázniky vzhľadom na to, že súčasná kapacita na prepravu plynu z Ruska do Európy sa využíva iba na 50 percent.

Upozornil, že projekt takéhoto rozsahu musí rešpektovať európske právo tak pre oblasť verejného obstarávania, ako aj environmentálnej legislatívy. "Zo strany Nemecka aj Ruska zazneli signály, že si uvedomujú dôležitosť zachovania tranzitu plynu do Európy cez Ukrajinu," dodal Šefčovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok