Migrantov v Únii budú milióny a nie státisíce, varuje Európska komisia

TASR
5.11.2015 13:17

Európska únia odhaduje, že do konca budúceho roka by na jej územie mohli prísť ďalšie tri milióny migrantov. Informovala o tom v jesennej ekonomickej prognóze Európska komisia.

Migrantov v Únii budú milióny a nie státisíce, varuje Európska komisia
SITA/AP

Utečenecká vlna nepoľaví

Dvadsaťosemčlenný blok na základe aktuálnych počtov prichádzajúcich migrantov a "technického zhodnotenia" očakávaného prílivu predpokladá, že utečenecká vlna nepoľaví pred rokom 2017. Dovtedy by mohli jej hranice prekročiť "ďalšie tri milióny osôb".

EK vychádza z údajov pohraničnej agentúry Frontex na tento rok, podľa ktorých prišlo od januára do konca septembra do EÚ viac ako 710.000 migrantov, pričom za vlaňajšok ich bolo len 282.000.

Podľa EK utečenecká kríza spôsobila členským štátom ďalšie výdavky, tie by však mohli mať počas niekoľkých rokov malý, no pozitívny vplyv na ich ekonomiky.

5000 migrantov denne

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov očakáva, že prílev migrantov z Turecka do Európy bude pokračovať aj počas zimy v počte 5000 osôb za deň. Zároveň varoval pred nepriaznivým počasím na tzv. balkánskej trase.

"Drsné klimatické podmienky v regióne pravdepodobne ešte zhoršia utrpenie tisícov utečencov a migrantov pristávajúcich v Grécku a pokračujúcich cez Balkán a môžu viesť k ďalším stratám na životoch, ak sa okamžite neprijmú zodpovedajúce opatrenia," uviedol UNHCR v prognóze na zimu, ktorú zverejnil v Ženeve.

Úrad vyzval na poskytnutie ďalšej finančnej pomoci vo výške 88 miliónov eur pre Chorvátsko, Grécko, Srbsko, Slovinsko a Macedónsko. UNHCR tak celkovo žiada na financovanie opatrení súvisiacich s utečencami viac ako 153 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok