Kvôli utečencom vzniká špeciálna jednotka, policajtov pošleme aj Slovinsku

TA3 TASR
3.11.2015 13:31

Vláda schválila vytvorenie zahraničnej policajnej jednotky s 300 príslušníkmi, ktorá sa v krízových prípadoch bude vedieť zmobilizovať do 24 hodín. Pomôžeme aj Slovinsku, kam pošleme 20 policajtov.

Skúsení ochrancovia Schengenu

Slovensko bude mať zahraničnú policajnú jednotku s 300 príslušníkmi, špeciálne určenú na ochranu schengenskej hranice Európskej únie. Jej vytvorenie schválila vláda na mimoriadnom zasadnutí. Členovia kabinetu odobrili návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka na posilnenie Policajného zboru a samotného ministerstva vnútra.     

"V prípade potrebnej mobilizácie takejto jednotky do zahraničia sme schopní v priebehu 24 hodín dať dohromady 300 policajtov vrátane techniky a môžu okamžite ísť tam, kde to bude potrebné na ochranu vonkajšej schengenskej hranice," uviedol po rokovaní vlády premiér Robert Fico.     

Pôjde o napríklad skúsených príslušníkov hraničnej a cudzineckej polície. "Aj požiadavky zo strany FRONTEX-u podnietili vznik zahraničnej policajnej jednotky hraničného dozoru," priblížil Kaliňák s tým, že sa budú pripravovať na území Slovenska.

 

Osem miliónov navyše

Na ich miesta nastúpi 300 nováčikov, 20 policajtov posilní Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR a ďalších 20 štátnozamestnaneckých miest pribudne Migračnému úradu MV SR.     

Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií sa posilňuje pre nutnosť zabezpečiť ochranu novej budovy Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky v Bruseli. Migračný úrad získa pozície štátnych zamestnancov na všetkých úsekoch jeho činnosti vrátane menovania styčných úradníkov pre Taliansko a Grécko a poskytnutia expertov na pomoc týmto krajinám na základe výziev EASO a FRONTEX.  Všetky tieto opatrenia si vyžiadajú navýšenie rozpočtu ministerstva vnútra na budúci rok o takmer osem miliónov eur.

 

Reagovali sme na žiadosť

Slovinsku pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie pomôže 20 slovenských policajtov. Slovensko reaguje na oficiálnu žiadosť ministerky vnútra Slovinskej republiky Vesny Györkösovej-Žnidarovej adresovanej krajinám V4. Úlohou policajtov bude hliadková činnosť na vonkajšej schengenskej hranici s Chorvátskom, ako aj udržanie verejného poriadku vo vnútrozemí.     

„Rozhodnutie Slovenskej republiky vyslať príslušníkov Policajného zboru do Slovinskej republiky je potvrdením solidarity pri riešení dramatickej situácie na vonkajších hraniciach EÚ,“ konštatujú v materiáli ministerstvo vnútra a ministerstvo zahraničných vecí.       

Situácia v Slovinsku je v dôsledku migračnej vlny, ktorá sa ešte posilňuje, kritická, uvádza ďalej materiál. Od 16. októbra 2015 do 25. októbra 2015 prekročilo slovinsko-chorvátsku hranicu 50.410 migrantov. Policajná jednotka by mala do Slovinska odcestovať najneskôr vo štvrtok potom, ako bude podpísaná vzájomná dohoda medzi Prezídiom Policajného zboru SR a Generálnym riaditeľstvom polície Slovinskej republiky.     

Slovenskí policajti budú slúžiť 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach. Komunikačným jazykom bude angličtina. Slovenská strana zabezpečí výstroj a výzbroj, ktorá bude pozostávať z ručnej guľovej zbrane, pút, obuška, kasera a nepriestrelnej vesty. Policajti by mali byť podľa možností vybavení aj zariadeniami na nočné videnie a motorovými vozidlami. Slovinská strana zabezpečí stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť.

 

Pozrite si tlačovú besedu R. Fica a R. Kaliňáka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok