Fico chce odvolať Žitňanskú, tá za vinníka označuje Fica

TASR
3.10.2011 15:26

Výsledkom práce ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v priebehu 14 mesiacov vo funkcii je absolútna destabilizácia súdnictva a prokuratúry, uviedol to na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico.

Fico chce odvolať Žitňanskú, tá za vinníka označuje Fica

"Pani Žitňanská sa počas 14 mesiacov, čo je ministerkou spravodlivosti, nezaoberala ničím iným, len tým, ako zlikvidovať predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ako spolitizovať súdnictvo a ako dostať pod kontrolu prokuratúru SR," uviedol Robert Fico.

Expremiér to konštatoval v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý predbežným opatrením pozastavil účinnosť novelizovaného zákona o prokuratúre. Znepokojenie v súvislosti s touto legislatívnou úpravou vyjadrila aj Európska asociácia sudcov, ktorá 4. septembra vyjadrila obavy, že niektoré legislatívne zmeny rezortu spravodlivosti môžu smerovať k zvýšeniu vplyvu vládnych inštitúcií na súdnu moc a ohroziť jej nezávislosť. Takéto stanoviská podľa Fica robia Slovensku zlý obraz v zahraničí.

Podľa predsedu sociálnych demokratov má Žitňanská v súčasnosti len dve možnosti, ako ďalej postupovať, a to buď reagovať na kritické hodnotenia príslušnými krokmi, alebo prehodnotiť svoje ďalšie pôsobenie v súčasnej funkcii. V opačnom prípade predseda Smeru-SD nevylúčil, že by sa strana mohla pokúsiť ministerku odvolať.

Za stav, v akom sa v súčasnosti nachádza prokuratúra a súdnictvo, je zodpovedný predseda Smeru-SD Robert Fico. Uviedla to dnes v Košiciach ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) v reakcii na jeho kritiku. "Bola by som ticho na mieste pána predsedu Smeru," odkázala ministerka s tým, že politiku do tejto oblasti vniesol práve on.

Doplnila, že prevzala zadlžené ministerstvo spravodlivosti a dlhy voči znalcom, advokátom či svedkom už uhradila. "Dnes nemusíme produkovať dlhy, uhrádzame náhrady súdnych konaní," povedala Žitňanská.

Podľa nej nikdy v minulosti nebola justícia otvorená verejnej kontrole tak, ako je v súčasnosti. "Pán Fico sa môže ísť pozrieť na ktorékoľvek výberové konanie sudcov."

Podľa nej napr. vyšší súdni úradníci sa vyberajú "veľmi transparentne" tak, aby o tom nevznikla žiadna pochybnosť. Fico dnes kritizoval ministerku za to, že za 14 mesiacov jej pôsobenia vznikla "absolútna destabilizácia súdnictva a prokuratúry".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok