Šéfovia rozviedok neveria v obnovenie pôvodných hraníc Sýrie či Iraku

ČTK
28.10.2015 09:13

Šéfovia tajných služieb v USA a vo Francúzsku neveria, že sa krajiny zmietané dlhodobými bojmi, ako sú napríklad Sýria alebo Irak, obnovia v pôvodných hraniciach, v akých sú známe z doterajších zemepisných máp. Vyjadrili sa tak na konferencii o spravodajských službách, ktorá sa konala vo Washingtone.

Šéfovia rozviedok neveria v obnovenie pôvodných hraníc Sýrie či Iraku
SITA/AP

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby John Brennan aj šéf francúzskej DGSE Bernard Bajolet sa zhodli, že bude nemožné pre akúkoľvek centrálnu vládu v týchto krajinách obnoviť plnú kontrolu nad celým jej územím v hraniciachch vytýčených po svetových vojnách.

"Keď sa pozriem na devastáciu v Sýrii, Líbyi, Iraku, Jemene, je pre mňa ťažké si predstaviť ústrednú vládu v týchto krajinách, ktorá by bola schopná vykonávať kontrolu alebo autoritu nad týmito územiami," povedal Brennan.

"Blízky východ, aký sme poznali, skončil, a pochybujem, že sa obnoví," uviedol Bajolet. Podľa neho je nádej, že sa v budúcnosti situácia v rozvrátených krajinách opäť stabilizuje, ale netrúfal si odhadnúť, v akých hraniciach to bude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok