Politici kritizujú slovenskú kanceláriu Jobbiku, možno zmenia zákon

TA3 TASR
15.10.2015 15:15

Otvorenie poslaneckej kancelárie podpredsedu maďarského opozičného hnutia Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede vyvolalo vlnu kritiky v radoch našich najvyšších predstaviteľov.

Fico: Investovali sme do vzťahov, je to nesprávne

Skutočnosť, že si podpredseda maďarského opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko – Jobbik István Szávay otvoril v Dunajskej Strede poslaneckú kanceláriu, je provokáciou a nesprávnym krokom, uviedol premiér Robert Fico, ktorý očakáva, že vedenie parlamentu si to okamžite vykonzultuje s maďarským parlamentom a budú prijaté príslušné opatrenia.

"Veľa sme investovali v posledných rokoch do dobrých vzťahov s Maďarskom. Je škoda, že prichádzajú momenty, ktoré rušia túto ťažkú prácu. Oceňujem, že s premiérom Viktorom Orbánom mám konštruktívny a korektný vzťah a sústreďujeme sa výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. Z tohto pohľadu, ak dám na jednu stranu veľmi konštruktívnu spoluprácu s maďarskou vládou a premiérom, vnímam rozhodnutie maďarskej opozičnej strany ako provokáciu," povedal Fico. Preto by podľa jeho slov bolo správne, ak by nasledovali konzultácie medzi národnými parlamentmi.


"Nie sú asi právne prekážky na otvorenie takejto kancelárie, ale vieme, že
Jobbik je mimoriadne extrémna strana. Je to provokácia, ak sa takéto niečo udialo na suverénnom území SR. Ja s tým nesúhlasím, nepovažujem to za správne," dodal.

Pellegrini: Zatvorte takzvanú kanceláriu

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vyzýva poslanca Szávaya, aby okamžite zatvoril svoju kanceláriu. Ak ju nezatvorí, Pellegrini pripúšťa zmenu zákona, ktorá do budúcnosti zakáže poslancom iných krajín otvárať si poslanecké kancelárie na Slovensku. Zároveň avizoval, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku.

"Vyzývam poslanca Szávaya, aby kanceláriu okamžite zatvoril. V prípade, že tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali," vyhlásil Pellegrini. Kanceláriu na území Slovenska si môže podľa neho otvoriť iba poslanec Národnej rady. Preto Szávayovu kanceláriu v Dunajskej Strede označuje iba za "takzvanú".

Jej otvorenie vníma Pellegrini ako snahu o destabilizáciu konštruktívneho dialógu medzi Slovenskom a Maďarskom. Podľa Pellegriniho majú tieto krajiny dnes asi najlepšie vzťahy za posledné roky. Poslanec Szávay ich chce podľa neho narušiť. "Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky," povedal Pellegrini a zdôraznil potrebu navzájom si pomáhať.

SMK sa dištancuje, Most je znepokojený

Strana maďarskej komunity neschvaľuje aktivity poslanca Szávaya. "Nespolupracujeme s Jobbikom a nemáme s týmito aktivitami nič spoločné," vyhlásila hovorkyňa SMK Helena Fialová.  

Strana Most-Híd so znepokojením sleduje rastúce množstvo aktivít radikálnych nacionalistov na južnom Slovensku, či už maďarských, alebo slovenských. "Všimli sme si aj ich spoluprácu v Gabčíkove, kde Marián Kotleba dokonca citoval vo svojom prejave nadpis z transparentu jeho maďarských kolegov," doplnil Most-Híd. Bugárovci pripomínajú, že oni sa vždy snažili o zníženie napätia na etnicky zmiešaných územiach. "Ľudia chcú žiť pokojne a burcovanie nálad k tomu určite neprispieva," zdôraznil hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

Chcú pomáhať s identitou

István Szávay na stretnutí s novinármi povedal, že ide o prvú, ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami. "Prijímaciu kanceláriu raz týždenne môžu navštíviť ľudia so svojimi problémami. Očakávať ich budú členovia hnutia Jobbik na Slovensku, ale ak mi čas dovolí, prídem aj ja," povedal s tým, že očakávajú návštevníkov s problémami so zachovaním maďarskej identity.

"Nebudeme chodiť kvôli ľuďom, ktorí sa kyslo tvária, ale pre tých, ktorí zmýšľajú o národe a pokladajú za potrebné, aby ich hlasy počuli aj v Budapešti," pokračoval s tým, že kancelária sa otvára na Slovensku preto, lebo je tu najviac nedoriešených problémov, ktoré ohrozujú zachovanie identity Maďarov.

Maďarský politik zdôraznil, že v Dunajskej Strede sa neotvorila kancelária Jobbiku, ale začala tam pôsobiť prijímacia kancelária poslanca maďarského parlamentu. „Je to dôležité, nakoľko poslancov súčasného parlamentu volili s legitímnymi hlasmi aj Maďari žijúci za hranicami,“ podčiarkol s tým, že otvorenie kancelárie nemá za cieľ získať voličov žijúcich na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok