Putin obviňuje Spojené štáty, že nedostatočne spolupracujú v sýrskom konflikte

ČTK
13.10.2015 18:21

Ruský prezident Vladimir Putin dôrazne kritizoval Spojené štáty, ktoré podľa neho nedostatočne spolupracujú pri riešení konfliktu v Sýrii. Na investičnom fóre v Moskve pritom ubezpečoval, že Rusko sa neusiluje o vedúce postavenie v tejto krajine.

Otázky bez odpovedí

"Ako môžeme spolupracovať? Pýtam sa sám seba, o čo im ide", vyhlásil ruský prezident. V tejto súvislosti sa tiež posťažoval, že Američania neodpovedali Moskve ani na otázku, na aké ciele by sa Rusko malo v Sýrii zamerať.

"Požiadali sme, aby nám dali tie ciele, ktoré považujú za sto percentne teroristické. Odpoveď bola nie, neboli sme na to pripravení... To nie je žiadny vtip, nič som si nevymyslel, je to presne tak. Nedávno sme Američanom navrhli: dajte nám teda objekty, na ktoré nemáme útočiť, a tiež žiadna odpoveď. Mne sa zdá, že niektorí naši partneri majú v hlave zmätok,“ citovala Putina agentúra TASS.

Lídrom v Sýrii môže byť len ľud

Ruský prezident rovnako poznamenal poznamenal, že západní partneri nechápu, čo sa v Sýrii skutočne deje, a nemajú jasno, čo chcú vlastne v tejto krajine dosiahnuť. Šéf Kremľa okrem iného kritizoval zhadzovanie munície na padákoch Sýrskej slobodnej armáde, ktorá sa usiluje o zosadenie prezidenta Bašára Asada. Podľa neho totiž nie je žiadna záruka, že sa táto munícia nedostane do rúk "teroristov".

"Nechcem teraz s nikým polemizovať, ale chcem povedať, že sa neusilujeme o nejaké vedenie v Sýrii. V Sýrii môže byť len jeden líder, teda sýrsky ľud,“ povedal Putin. Ubezpečoval pritom, že Moskve ide len o tom, aby prispela k boju s terorizmom, ktorý ohrozuje „Spojené štáty, Rusko, európske krajiny, vlastne celý svet“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok