Boeing nad Ukrajinou zostrelila raketa z východu, potvrdila správa expertov

TA3 TASR BBC
13.10.2015 13:55

Medzinárodný tím expertov zverejnil dlhoočakávanú správu o príčinách zostrelenia malajzijského dopravného lietadla s takmer 300 ľuďmi na palube. Podľa záverov vyšetrovania ho zostrelil systém Buk, z východnej časti Ukrajiny.

Hlavica explodovala pri kokpite

Príčinou zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, let MH17, nad východnou Ukrajinou v júli 2014, bola raketa zem-vzduch typu Buk. Uviedla to Holandská rada pre bezpečnosť, ktorá vyšetrovala skutočné príčiny zostrelenia lietadla.

Hlavica podľa záverov vyšetrovania detonovala mimo dopravného lietadla na ľavej strane kokpitu. Výbuch zabil všetkých ľudí v kokpite a spôsobil rozpad lietadla. Vyšetrovatelia výsledky správy krátko pred zverejnením poskytli príbuzným obetí. Podľa otca jedného z cestujúcich zahynuli takmer okamžite aj pasažieri lietadla.

Zrekonštruovali časť trupu

Odborníkom z oblasti leteckého priemyslu sa podarilo zrekonštruovať časť trupu zostreleného boeingu. Pri rekonštrukcii boli použité trosky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré do Holandska previezli z miesta dopadu na východnej Ukrajine.

Organizácia zodpovedná za vyšetrovanie príčin zostrelenia malajzijského lietadla potvrdila, že odborníkom sa podarilo zrekonštruovať kokpit a časť obchodnej triedy z prednej časti lietadla.


Zostrelený stroj smeroval z Amsterdamu do malajzijského hlavného mesta Kuala Lumpuru. Pri incidente zahynulo všetkých 283 pasažierov a 15 členov posádky. Väčšinu cestujúcich tvorili holandskí štátni príslušníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok