Čínsky jüan sa v nasledujúcom roku stane svetovou rezervnou menou

TASR
10.10.2015 12:42

V peruánskej Lime, kde sa koná výročné rokovanie Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky, je čoraz jasnejšia tendencia, že čínsky jüan sa na budúci rok stane svetovou rezervnou menou. Informuje o tom vydanie rakúskeho denníka Die Presse.

Čínsky jüan sa v nasledujúcom roku stane svetovou rezervnou menou
SITA/AP

Súčasť bežných trhových operácií

Čína, ktorá má druhú najsilnejšiu svetovú ekonomiku a je aj najväčšou exportnou krajinou planéty, sa už dlhšie usiluje o začlenenie jüanu do menového koša MMF. Teraz sú v ňom americký dolár, euro, japonský jen a britská libra. Z hodnoty koša sa vyvodzujú aj takzvané osobitné práva čerpania. Zloženie koša sa prehodnocuje každých päť rokov.

Predbežné rozhodnutie o rozšírení koša o jüan by sa malo prijať v novembri. Jeho konečné začlenenie medzi najsilnejšie svetové rezervné meny sa udeje na jar budúceho roka. Po viacmesačnej prechodovej fáze sa jüan stane súčasťou bežných operácií svetového finančného trhu. Mimochodom, na budúci rok bude Čína predsedať skupine najvýznamnejších priemyselných a rozvojových krajín.

Úvery s nižším úrokom

Začlenenie jüanu do menového koša porovnala šéfka MMF Christine Lagardeová s významom vstupu Pekingu do Svetovej obchodnej organizácie. Podľa nej malo k tomu dôjsť už dávnejšie. Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble hodnotí čínske úsilie o posilnenie medzinárodnej pozície národnej meny za krok správnym smerom.

V roku 2012 bol jüan ako medzinárodné platidlo v globálnom platobnom systéme Swift na 12. mieste. Medzitým sa prepracoval na štvrtú pozíciu.

Jüan ako svetová mena bude pre Čínu veľmi výhodný. Vláda sa bude môcť viac zadlžiť a úvery bude získavať za nižší úrok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok