Snemovňa reprezentantov USA zrušila 40 rokov starý zákaz vývozu ropy

TASR
10.10.2015 11:26

Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov zrušila veľkou väčšinou hlasov zákaz vývozu ropy z krajiny.

Snemovňa reprezentantov USA zrušila 40 rokov starý zákaz vývozu ropy
SITA/AP

Exkluzívne povolenie na export

Zákaz platil vyše 40 rokov a na každý jej export museli dostať vývozcovia osobitné povolenie washingtonských úradov. Udeľovali ho len výnimočne.

Ropný priemysel sa o zrušenie zákona usiloval už dlhý čas. Situácia sa radikálne zmenila po tom, ako sa v USA začala ťažiť takzvaná bridlicová ropa. Ide o veľké zásoby strategickej suroviny, ktorá sa nachádza pod vrstvou ťažko preraziteľných hornín. Vďaka novým technológiám sa darí ložiská sprístupňovať a Spojené štáty sa z importérov mohli stať jej exportérmi.

Obama ho zrejme bude vetovať

Prezident Barack Obama sa však stavia proti najnovšiemu rozhodnutiu Snemovne. Je dosť pravdepodobné, že ho bude vetovať. Kým ho bude môcť prezident uplatniť, problematikou sa bude zaoberať Senát Kongresu.

Zákaz vývozu ropy z USA začal platiť v roku 1973 krátko po ropnej kríze vyvolanej krajinami na Blízkom východe. Bola to ich odveta za podporu Izraela Západom vo vojnovom konflikte s Egyptom. Vtedajšie rozhodnutie Kongresu Spojených štátov malo slúžiť na ochranu národných energetických rezerv a na podporu zníženia závislosti krajiny od dovozu ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok