Slováci prehrali s Bieloruskom. Nepomohlo im ani vylúčenie súperovho kapitána

TA3 TASR SITA
9.10.2015 22:43

Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali 0:1 s bieloruským národným tímom v domácom stretnutí predposledného 9. kola C-skupiny kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska.

V Luxemburgu musia zvíťaziť

Jediný gól zápasu dosiahol v 34. min Dragun hlavičkou po rohovom kope. Vidina zabezpečenia si historickej účasti na kontinentálnom šampionáte akoby zviazala nohy zverencom Jána Kozáka, ktorí na štadióne v Žiline nedokázali proti východoeurópskemu mužstvu dominovať. Slováci nevyužili ani približne 25 minút trvajúcu početnú výhodu po vylúčení hosťujúceho kapitána Martynoviča.

Výber SR derniéru v tejto eliminácii absolvuje v pondelok 12. októbra 2015 od 20.45 h na pôde luxemburského outsidera. Do Luxemburgu však Slováci nepocestujú len na "výlet", na definitívu potrebujú zvíťaziť, keďže Ukrajina triumfovala v Macedónsku a bodovo sa v tabuľke "céčka" dotiahla na SR.

Slovensko - Bielorusko 0:1 (0:1) - hralo sa v Žiline
Gól: 34. Dragun, ŽK: 11. Škrtel, 35. Weiss - 49. Stasevič, 57. Martynovič, 83. Gordejčuk, ČK: 65. Martynovič (Bielorusko) po 2. ŽK, rozhodovali: Hüseyin Göcek - Mustafa Emre Eyisoy, Orkun Aktas (všetci Tur.), 9859 divákov 

Zostavy:
Slovensko: Kozáčik - Hubočan, Škrtel, Saláta, Švento - Pečovský (60. Nemec), Kucka - Mak (79. Mak), Hamšík, Weiss (71. Stoch) - M. Ďuriš 
Bielorusko: Gorbunov - Poľakov, Martynovič, Sivakov, Bordačov (40. M. Voloďko) - Renan Bressan, Dragun - Stasevič, Nechajčik (70. Politevič) - Gordejčuk, Signevič (72. Kisľak)

Martynovič videl červenú kartu

Na úvod sa hral nevýrazný a opatrný futbal medzi šestnástkami. V 5. min po nedovolenom zákroku na Maka sám faulovaný hráč odcentroval, Hubočan hlavičkoval nepresne. O štyri minúty neskôr to vyskúšal netradičný strelec Pečovský, takisto minul. V 22. min Ďuriš hruďou priťukol Hamšíkovi, ten vypálil prudko nad. O chvíľu Hubočan vystrašil domáce publikum náznakom zdravotnej indispozície, po krátkom ošetrení sa však vrátil do akcie.

Slovákov v 30. min delilo od vedúceho zásahu len niekoľko centimetrov: Hamšík posunul loptu Makovi do pokutového územia, jeho pokus ľavačkou išiel povedľa hosťujúceho gólmana Gorbunova, ale tesne pred bránkovou čiarou ju vykopol Dragun. Ten istý hráč o štyri minúty neskôr po rohovom kope Renana Bressana hlavičkou dosiahol jediný gól stretnutia. Tento okamih ešte viac zmrazil počasím už beztak schladené žilinské obecenstvo a podčiarkol zviazaný výkon zverencov Jána Kozáka. V 38. min Nechajčik z nebezpečnej pozície prestrelil domácu bránku.

O prvý vzruch po zmene strán sa postarala Hamšíkova prihrávka, no Ďuriš ani Mak ju nedokázali zužitkovať. V 56. min Stasevič technicky iba o kúsok netrafil priestor troch žrdí za Kozáčikom. O tri minúty neskôr v blízkosti pokutového územia Bielorusi faulovali Salátu. K nariadenej štandardnej situácii sa postavil Weiss, jeho projektil s námahou vyškriabal Gorbunov. V 65. min videl druhú žltú a následne červenú kartu hosťujúci kapitán Martynovič.

Zakrátko Kucka opečiatkoval žrď. V 70. min sa Hamšík pekne uvoľnil, jeho strela presvištala vedľa bieloruskej bránky. V početnej výhode Slováci zaradili vyšší výkonnostný stupeň, ale do gólového konca nedotiahli ani jednu z príležitostí.

Kozák: Prvý polčas bol zlý

Tréner Ján  Kozák po zápase vyjadril nespokojnosť najmä s prvým polčasom a priznal, že ho výkon bieloruského tímu prekvapil.

"Kvalifikácia je strašne dlhá a my sme prehrali zápas, v ktorom sme chceli vyhrať. My sme prakticky v prvom polčase hrali tak, ako som si nepredstavoval. Aj podľa zostavy súpera, ktorý nastúpil s viacerými hráčmi BATE Borisov, na ktorých je vidno že majú formu, nás Bielorusi nepustili do hry. Vytiahli na nás vysoký presing, nedovolili nám hrať, boli aktívni."

"Dali nám gól a to ich povzbudilo. Prvý polčas bol zlý. Druhý polčas bol už lepší, dostali sme sa do tlaku, nastrelili sme tyčku, Robo Mak mal šancu a boli tam aj ďalšie dobré situácie. Súper podal veľmi kvalitný výkon, musíme to rešpektovať. Prekvapili aj mňa, hoci som upozorňoval," hodnotil Kozák na tlačovej konferencii.

Ohlasy médií

iDnes.cz (ČR): "Slováci proti Bielorusku zlyhali. Na Slovensku zavládol smútok. Domáci sa mohli radovať, ak by zdolali Bielorusko, lenže podľahli 0:1. Z množstva šancí nepremenili ani jednu a v treťom zápase za sebou neskórovali."

sport.cz (ČR): "Slováci hazardujú s postupom na ME. 'Jánošíkovia' riskujú, keď druhýkrát prešustrovali mečbal. Po druhý raz chladili doma šampanské, opäť im bolo na nič. V piatkovom dueli nečakane podľahli 0:1 Bielorusku, zatiaľčo Ukrajina v C-skupine zvíťazila v Macedónsku a bodovo sa dotiahla na zverencov Jána Kozáka."

football.by (Biel.): "Národný tím vyhral na Slovensku, o ktorom si ešte pred rokom myslel, že bude jeho hlavným konkurentom v boji postup na EURO. Kým súper tam napriek zaváhaniu určite pôjde, my budeme spolu s hráčmi sledovať zápasy vo Francúzsku iba v televízii."

uefa.com: "Dragun skóroval v Žiline a Bielorusi zmarili Slovákom plány. Slováci teraz musia vyhrať v Luxembursku, aby mali istotu postupu."

ESPN: "Slováci doma prekvapujúco zakopli s Bieloruskom a ich účasť na šampionáte je ohrozená. V pondelok musia zvíťaziť v Luxembursku, aby mali garantovanú miestenku na budúcoročné EURO."

Reuters: "Slováci zahodili šancu kvalifikovať sa na EURO 2016, keď doma spálili kopec streleckých príležitostí a nečakane podľahli Bielorusku, ktoré dohrávalo zápas s desiatimi hráčmi."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok