Francúzsko podniklo druhú sériu náletov na pozície Islamského štátu

TA3 TASR
9.10.2015 15:13

Francúzsko podniklo nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát v okolí sýrskeho mesta Rakka. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 o tom informoval francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian.

Operácia nebola posledná

Francúzske lietadlá typu Rafale podľa neho zasiahli stanovený cieľ - výcvikový tábor. Minister dodal, že "nešlo o prvú ani poslednú" podobnú operáciu francúzskej armády v Sýrii.

Na vlnách rádia Europe 1 Le Drian vysvetlil, že terč útoku bol zvolený zámerne. Francúzska armáda má totiž informácie, že práve v okolí Rakky sa sústreďujú v zahraničí naverbovaní príslušníci Dáišu, ktorých úlohou nie je bojovať v regióne Levanty, ale po výcviku sa vrátiť do Francúzska a Európy, aby tam spáchali atentáty.

Útočili dve lietadlá

Dáiš - písané ako Daech či v anglickom prepise Daesh - je vo Francúzsku najčastejšie používaný názov pre Islamský štát v Iraku a Levante: skratka z arabského ad-Dawla al-islámíja fi-l-Irák wa-š-Šám.

Minister dodal, že na nočnej misii sa zúčastnili dve útočné lietadlá a niekoľko sprievodných strojov rovnakého typu ako krytie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok