Ruská flotila ostreľovala kalifát, asadovci vyrazili do veľkého útoku

TA3 TASR
8.10.2015 11:13

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že štyri ruské vojnové lode zasiahli v Sýrii infraštruktúru Islamského štátu. Bomby zasiahli muničné sklady aj veliteľské centrá. Rusi chránia aj sýrsku vládnu armádu počas jej útoku pri meste Homs.

Zasiahli sklady aj veliteľské centrá

Strely zasiahli dielne na výrobu granátov a výbušných zariadení, veliteľské centrá, muničné sklady, sklady pohonných hmôt a výcvikové tábory, uvádza sa podľa agentúry Reuters vo vyhlásení na webovej stránke ministerstva obrany.

Agentúra Interfax citovala vyhlásenie hlavného veliteľa ruského vojenského letectva Viktora Bondareva, ktorý spresnil, že od 30. septembra, keď sa začala ruská operácia v Sýrii, ruské lietadlá zasadili objektom IS spolu 112 vzdušných úderov.

Bondarev doplnil, že všetky vypálené bomby a rakety zasiahli určený cieľ. Každej akcii podľa neho predchádza dôsledná príprava posádky alebo obsluhy. "Študujeme údaje získané z dronov, ako aj snímky vesmírnej rozviedky, uviedol. Spresnil, že po návrate z misie sa vyhodnocuje úspešnosť každej z posádky lietadiel, okrem iného aj na základe záberov z družíc, bezpilotných lietadiel a údajov vojenskej rozviedky.

Nasadili aj Kaspickú flotilu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Rusko konzultuje trajektóriu okrídlených rakiet vypaľovaných z vojnových lodí Kaspickej flotily s Irakom a Iránom. RIA Novosti poznamenala, že videozáznam zásahu stanovených cieľov v Sýrii raketami vypálenými z ruských lodí je dostupný aj na kanáli YouTube ruského ministerstva obrany.

Bondarev zdôraznil, že počas ruských leteckých operácií v Sýrii nebol zasiahnutý nijaký civilný objekt. Sýrska opozícia i západné štáty však tvrdia opak: podľa nich došlo k obetiam na životoch z radov civilistov, ako aj k zásahu pozícií umiernenej sýrskej opozície, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Avizovali veľký útok

Pozemné jednotky sýrskej vládnej armády a lojálne povstalecké oddiely podporované ruskými lietadlami spustili útok proti povstalcom na strategicky dôležitej planine Sahl al-Gháb pri meste Homs v západnej časti Sýrie.      

Sýrska štátna televízia medzičasom uviedla, že náčelník generálneho štábu sýrskej armády Alí Abdalláh Ajúb oznámil začiatok "veľkého útoku", ktorého cieľom je "oslobodiť oblasti a mestá, ktoré trpeli terorizmom".

Cieľom začatého útoku je obsadenie planiny a zničenie základní povstalcov. SOHR spresnilo, že pozemnej operácii sýrskej armády predchádzalo bombardovanie pozícií povstalcov ruskými lietadlami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok