Silné zemetrasenie zasiahlo Turecko a grécke ostrovy, hlásia obeť

TA3 TASR ČTK
12.6.2017 16:00

Zemetrasenie so silou vyše šesť stupňov zasiahlo oblasť západného Turecka pri pobreží Egejského mora aj grécky ostrov Lesbos. Podľa informácií si vyžiadalo niekoľko zranených.

Zemetrasenie si vyžiadalo najmenej desať zranených a jednu obeť. Zaznamenané sú aj rozsiahle materiálne škody na ostrove Lesbos. V prípade Turecka sa otrasy dotkli turistického letoviska Izmir a jeho okolia. Epicentrum bolo mimo mesta, takže nie sú hlásené žiadne väčšie škody.

Ostrov Lesbos bol podľa správ slovenské ambasády zasiahnutý citeľnejšie. Značne postihnuté sú tri dediny na južnom okraji ostrova, kde sa zrútilo mnoho starých domov. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Dvoch z nich, manželský pár, vyslobodili hasiči spod trosiek až po štyroch hodinách. Jedinou obeťou je 57-ročná žena, ktorá bola zavalená v troskách svojho domu. Privolaní záchranári ju po niekoľkohodinovom úsilí vytiahli mŕtvu.

V okolí obce Plomari na ostrove Lesbos bola vážne poškodená zvonica jedného z kostolov a na stenách viacerých domov sa objavili trhliny, informoval zástupca miestneho starostu Manolis Armenakas. Okrem škôd na budovách hlásil aj zosuvy pôdy, ktoré v niektorých prípadoch zatarasili cesty. Z ostrova zatiaľ neprišli žiadne informácie o prípadných zraneniach osôb. Podľa vyjadrení svedkov pre miestne televízie "takmer všetci" na Lesbose vybehli po otrasoch na ulice.

Zemetrasenie, ktoré podľa rôznych inštitúcií dosiahlo magnitúdu 6,2-6,4, zasiahlo oblasť Egejského mora medzi pobrežím Turecka a priľahlými gréckymi ostrovmi, pričom ho pocítili aj obyvatelia vzdialených miest vrátané Atén a Istanbulu. Miesto vzniku podmorských otrasov lokalizovali v približne 10-kilometrovej hĺbke, severozápadne od tureckého Izmiru.

Prednosta tureckého okresu Karaburun, Muhammet Özyüksel, uviedol pre stanicu CNN Türk, že zemetrasenie trvalo približne 15-20 sekúnd a bolo veľmi silné, zatiaľ však nemal informácie o prípadných škodách alebo obetiach. Podľa CNN Türk zaznamenali v tomto okrese aj ďalšie otrasy s magnitúdou 4,9.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok