Ideálne počasie na bombardovanie, hlásila ruská televízna rosnička

TA3 TASR
5.10.2015 14:27

Ruské letectvo v Sýrii intenzívne bombarduje pozície odporcov prezidenta Bašára Asada. Reagovala na to aj ruská štátna televízia, ktorá svoju predpoveď počasia poňala skutočne netradične.

Ideálny október

Rossija 24, ktorá je ruskou štátnou spravodajskou televíziou, ponúkla svojim divákom nevšednú predpoveď počasia. Október je podľa meteorologičky priaznivým mesiacom pre operácie letectva. Nehrozia horúčavy, zaprší len počas niekoľkých dní a zriedkavé sú aj piesočne búrky. Tie by mohli byť problematické, keďže narušujú laserové zameriavanie.

V strede týždňa má síce pršať, bojoví piloti sa však údajne môžu tešiť na koniec pracovného týždňa. "Už v piatok sa vyčasí a počasie bez oblakov bude dominovať aj počas ďalších týždňov. Takéto podmienky môžeme nazvať ideálnymi pre bojové lety," dodala televízna rosnička.

25 misií za posledné hodiny

Ruské lietadlá podnikli za posledných 24 hodín nad sýrskym územím 25 misií, pričom zasiahli deväť cieľov extrémistickej organizácii Islamský štát, informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ruské lietadlá zasiahli veliteľské stanovište jednej z formácií IS v provincii Lázikíja. Objekt bol presným zásahom úplne zničený.     

Zničené boli aj tri delostrelecké zbrane a sklady munície a vojenskej techniky v provincii Idlib. Podľa Moskvy povstalci prišli o približne 30 kusov obrnenej techniky a áut vrátane tankov T-55.     

Na misiách sa zúčastnili lietadlá typu Su-34, Su-24M a Su-25, ktorým sa podarilo zničiť aj ďalšie tri objekty IS v provincii Homs. Konašenkov spresnil, že všetky vzdušné údery sú zamerané na zlikvidovanie alebo narušenie systému materiálno-technického zabezpečenia IS, ako aj na dezorganizáciu velenia islamistov.

Nálety od stredy

Nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada spustilo Rusko minulú stredu. Moskva je Asadovým spojencom.     

Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov. Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok