Nobelovku za lekárstvo získali parazitológovia za výskum nebezpečných chorôb

ČTK TASR
5.10.2015 12:38

Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získali traja parazitológovia - írsky vedec pôsobiaci v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura za výskum hlístovcov a Číňanka Jou-jou Tuová za výskum prispievajúci k liečbe malárie. Mená laureátov oznámil štokholmský Karolínsky inštitut.

Revolúcia v liečení parazitických chorôb

"Tohtoroční laureáti vyvinuli spôsoby liečby, ktoré znamenali revolúciu v liečení jedných z najničivejších parazitických chorôb," uviedol Karolínsky inštitút vo vyhlásení.

Polovicu sumy, ktorou je Nobelova cena dotovaná, si rozdelia Campbell a Ómura za objav nového lieku avermectin, ktorý pomáha v liečbe riečnej slepoty a lymfatickej filariázy (elefantiázy) a je účinný aj proti iným parazitickým chorobám.

Druhú polovicu odmeny získala čínska vedkyňa Jou-jou Tuová za objav artemisininu, lieku, ktorý výrazným spôsobom znížil úmrtnosť pacientov nakazených maláriou. Profesorka Tchu pôsobí v oblasti farmakológie a tradičnej čínskej medicíny. Jej tímom vynájdený liek proti malárii odporúča ako účinný aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Napriek pokroku v boji s maláriou podľahne tejto moskytmi prenášanej chorobe ročne viac ako pol milióna ľudí, pričom väčšina obetí sú malé deti v najchudobnejších častiach Afriky.

Dvanásta žena v histórii

Na Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo bolo v tomto roku nominovaných 327 vedcov, z nich 57 vôbec prvýkrát.

Cenu za fyziológiu a lekárstvo dostalo doposiaľ celkom 207 vedcov a lekárov, z toho 11 žien. Prvou ženskou nositeľkou sa v roku 1947 stala pražská rodáčka Gerty Coriová, ktorá ocenenie dostala spolu so svojim manželom.

Svetové agentúry pripomínajú, že Jou-jou Tuová sa stala v poradí 12. ženou v dejinách, ktorej bola udelená Nobelova cena za medicínu.

Týždeň Nobelových cien

Vyhlásením Nobelovej ceny za lekárstvo začal týždeň, počas ktorého bude vyhlásená cena za fyziku, chémiu, literatúru, mier a ekonómiu.

Na vyznamenaných okrem finančnej čiastky vo výške osem miliónov švédských korún (zhruba 856.000 eur) čaká aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra.

Nobelova cena za mier sa bude udeľovať v nórskom hlavnom meste Oslo, ceny za lekárstvo, ekonómiu, fyziku, chémiu a literatúru v Štokholme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok