KDH: Vláda Smeru parazitovala na zvýšenej DPH

TA3 SITA
30.9.2015 11:57

Vláda Smeru parazitovala podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka na zvýšenej sadzbe DPH posledné tri roky a zabránila jej skoršiemu poklesu.

KDH: Vláda Smeru parazitovala na zvýšenej DPH
TA3

Daň za grécke deficity

Ako povedal Moravčík na tlačovej besede, sadzba DPH totiž mala klesnúť už od začiatku tohto roku. „Ponechanie 20-percentnej DPH tento rok prinesie vláde 235 miliónov eur. Tieto peniaze získala vláda na úkor ľudí,“ zdôraznil s tým, že zvýšenie DPH z 19 na 20 percent bolo daňou za grécke deficity prvej vlády Roberta Fica. „Išlo o dočasné zvýšenie DPH, za ktoré nesie vinu prvá vláda Fica. Fico v opozícii navrhoval zníženie DPH na 19 percent, ale keď sa dostal do vlády, na svoje návrhy zabudol,“ dodal.

Parlament má začať rokovať o návrhu novely zákony o DPH. Očakáva sa, že pozmeňujúcim návrhom k novele má vládny Smer znížiť DPH na vybrané potraviny z 20 na 10 percent. Zníženie DPH na vybrané potraviny je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý obsahuje 15 opatrení. Sociálny balík prijal snem Smeru-SD.

Zníženie DPH na zdravé potraviny

KDH podľa podpredsedu strany Pavla Zajaca podporí viaceré návrhy sociálneho balíčka Smeru, ale bude ich chcieť aj vylepšiť. „Také isté návrhy sme totiž už predkladali. Jedným z takých opatrení je napríklad nižšia DPH na základné potraviny,“ povedal Zajac. KDH chce rozšírenie zníženia DPH na zdravé potraviny, ovocie, zeleninu, chlieb, mlieko, maslo, mäso a ryby. Za zdravé potraviny považuje tie, ktoré sú v nespracovanom stave.

Poslanec NR SR Marián Radošovský zdôraznil, že pozmeňujúci návrh KDH k zníženej sadzbe na potraviny je návrhom pre zdravý rast občanov. „Ovocie a zelenina, mäso a ryby sú súčasťou zdravej stravy,“ povedal.

Pozrite si celú TB predstaviteľov KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok