Slovensko nebude rešpektovať rozhodnutie o kvótach, tvrdí Fico

ČTK TASR TA3 SITA
22.9.2015 18:48

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica nebude rešpektovať rozhodnutie o zavedení povinných kvót na prerozdelenie migrantov.

Právny spor s Bruselom

Slovensko je v tejto otázke pripravené vstúpiť do právneho sporu s Bruselom. Predseda vlády Robert Fico to povedal pred poslancami slovenského parlamentu. Zároveň kritizoval rozhodnutie ministrov vnútra štátov Európskej únie, ktorí väčšinou hlasov schválili kvóty pre rozdelenie utečencov.

Fico vyhlásil, že pokiaľ bude predsedom vlády, povinné kvóty nebudú realizované na území Slovenska. Slovensko v riešení migračnej krízy podľa neho ponúka peniaze, personál a v prípade nevyhnutnosti aj vojenskú prítomnosť, ako i pomoc pri ochrane vonkajších hraníc.

Ako vyhlásil na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti, toto rozhodnutie ministrov vnútra významne ovplyvní konanie stredajšieho summitu EÚ. "Bude prudká výmena názorov na to, čo sa udialo," podčiarkol s tým, že povinné rozdelenie sa skončí blamážou.

Kaliňák: Neboli vypočuté racionálne argumenty

Slovensko by malo prijať 1 500 utečencov, no ako povedal po zasadnutí rady šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák, „Slovensko nebude konfrontované a nedáme si nanútiť žiadne pevné kvóty na základe tohto rozhodnutia“ „Neboli vypočuté racionálne argumenty a som veľmi prekvapený z tohto rozhodnutia, poznamenal Kaliňák.

Návrh podľa Kaliňáka nie je dobrý a nebude fungovať. „Ide o rozhodnutie, ktoré nepomohlo znížiť krízu, ale môže naopak zvýšiť atraktivitu Európskej únie pre nelegálnych migrantov a prevádzačov. Toto je zelená pre prevádzačov, aby sa čo najviac snažili ďalej dodávať utečencov do únie,“ povedal novinárom Kaliňák. Na rade sa ministri podľa neho bavili o 120-tisíc ľuďoch, no denne do únie prichádza 10-tisíc ľudí, preto to bolo veľmi zlé a chybné rozhodnutie.

Pomoc Rakúsku

Ako Kaliňák ďalej upozornil, na stretnutí sa riešili len kvóty, no proces, ako by mal byť tento systém zrealizovaný, nie.„Európska komisia mala od slov k činom vždy ďaleko, čo potvrdzuje, že tento systém fungovať nebude, pretože žiadne pravidlá, ako chce zamedziť pohybu, nepadol,“ poznamenal s tým, že toto rozhodnutie je odsúdené na neúspech.

Slovensko pomáha Rakúsku, rodinám s kresťanským zázemím či zvýšilo presídľovací program, pripomenul minister vnútra. „Nič iné ďalej robiť nebudeme, tým sa to pre nás končí. Rozhodnutie situáciu nepomôže vyriešiť, preto zotrváme na tomto a budeme naše programy naďalej dôsledne realizovať,“ povedal s tým, že žiadny ďalší tlak na nás nemôže byť vyvíjaný a ani ho nemôžeme akceptovať.

Pozrite si reakciu ministra vnútra R. Kaliňáka o prijatí povinných kvót

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok