Ministri vnútra EÚ schválili kvóty na prerozdelenie migrantov

TA3 ČTK TASR Twitter
22.9.2015 16:20

Ministri vnútra štátov Európskej únie väčšinou hlasov schválili kvóty pre rozdelenie utečencov medzi únijnými krajinami.

Ministri vnútra EÚ schválili kvóty na prerozdelenie migrantov
SITA/AP

ONLINE sme ukončili

00:07 Taliansko dosiahlo na rokovaní ministrov vnútra členských krajín Európskej únie to, čo chcelo. Takto zhrnul radosť talianskej vlády z výsledku hlasovania o prerozdelení utečencov medzi členské krajiny v Bruseli taliansky minister vnútra Angelino Alfano.

23:05 Hranicu medzi Rakúskom a Nemeckom by malo v priebehu dneška prekročiť ďalších 3000-4000 utečencov, uviedla vo večerných hodinách agentúra APA. Na priechode Freilassing pri Salzburgu podľa nej čakalo večer ešte zhruba 1000 ľudí, ktorých nemecká polícia púšťala cez most nad hraničnou riekou Saalach v malých skupinách.

Policajti utečencom prichádzajúcim do Nemecka náhodne odoberajú odtlačky prstov a prehľadávajú batožinu. Dobrovoľníci sa medzitým na hranici striedajú pri rozdávaní jedla, nápojov, prikrývok a oblečenia. Utečencov na nemeckom území odvážali autobusmi do registračných kancelárií vo Freilassingu.

22:18 Európa sa prihlásila k zodpovednosti za utečencov, vyhlásil v reakcii na hlasovanie ministrov vnútra o prerozdelení migrantov medzi členské krajiny únie francúzsky prezident Francois Hollande. Učinil tak ešte pred večerným londýnskym rokovaním s britským premiérom Davidom Cameronom.

"Európa je schopná prijať, avšak za istých podmienok a pravidiel, to požadovalo Francúzsko," vyhlásil najvyšší francúzsky predstaviteľ. "Dohoda umožní konečne zriadiť informačné a registračné centrá," pripomenul Hollande a dodal, že jeho krajina sa k zodpovednosti prihlásila už skôr.

"Osobne som oznámil, že prijmeme 24.000 utečencov. Každá krajina musí rešpektovať záväzky prijaté v tejto oblasti. Niektorí hlasovali proti, avšak kvalifikovanou väčšinou prijaté rozhodnutie má záväzný charakter. Znamená to, že prijatú dohodu musia uplatniť aj tí, ktorí hlasovali proti nej,"
formuloval francúzsky prezident.


Za mimoriadne dôležité označil Hollande, aby Európa už v stredu uvoľnila finančné prostriedky a umožnila konať, a to rýchlo. Mali by sme ukázať, že budeme za udržateľných pravidiel schopní prijať 120.000 ľudí. Tomu sa hovorí zodpovednosť, tomu sa hovorí solidarita, podčiarkol francúzsky prezident.

20:50 Summit Európskej únie, ktorý sa koná v stredu 23. septembra v Bruseli, bude o ničom. "Dáme si asi najdrahšiu večeru, aká sa dá urobiť. Schválime nejaké slávnostné vyhlásenie a pôjdeme v noci domov," konštatoval premiér Robert Fico na dnešnom zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti.

Ako priblížil, nie sú žiadne závery a taktiež nie je celkom zrejmé, o čom budú premiéri a prezidenti členských štátov únie rokovať. Dodal, že summit bol zvolaný pod obrovským tlakom.

20:15 Povinné kvóty pre prerozdeľovanie utečencov nie sú riešením migračnej krízy a nebudú fungovať. Vyplýva to z reakcie českého premiéra Bohuslava Sobotku na výsledok dnešného rokovania ministrov vnútra členských štátov Európskej únie v Bruseli, pri ktorom patrila ČR podobne ako Slovensko medzi prehlasovanú menšinu.

"Kvóty nebudú fungovať a nijako nás neposúvajú pri riešení skutočných príčin migračnej krízy," uvádza sa v tlačovom vyhlásení českého premiéra, o ktorom informovali české elektronické médiá. "Je to iba na oklamanie verejnosti v krajinách, ktoré sú cieľom súčasného migračného prúdu," konštatoval Sobotka.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman dúfa podľa vlastných slov v zrušenie dnešného rozhodnutia ministrov vnútra účastníkmi stredajšieho mimoriadneho summitu Európskej únie. Aj najvyšší ústavný činiteľ ČR označil rozhodnutie väčšiny ministrov vnútra na dnešnom rokovaní v Bruseli za chybu.

"Ja už som hovoril, že premiéri sú viac ako ministri vnútra. Domnievam sa, že jestvuje ešte aspoň malá nádej, že Európska rada, ktorú tvoria práve premiéri, toto rozhodnutie revokuje. Je to ale slabá nádej, pretože tá väčšina pre kvóty bola silná. Až budúcnosť ukáže, aká to bola chyba,"
vyhlásil Zeman.

20:10 Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve označil dnešné schválenie plánu prerozdelenia žiadateľov o azyl v EÚ za "dôležitý krok", ktorý bol prijatý "zdrvujúcou väčšinou" z prítomných ministrov z 28 členských krajín. "Toto rozhodnutie je dôkazom schopnosti Európy prevziať zodpovednosť a napredovať," povedal novinárom po hlasovaní v Bruseli.

Jeden z diplomatov z prostredia štátov odmietajúcich tento plán však podľa agentúry Reuters opísal atmosféru za rokovacím stolom ako "hroznú" a dodal: "Toto je zlý deň pre Európu."

19:55 Pre Poľsko, ktoré dnes na rozdiel od ostatných krajín V4 hlasovalo pre zavedenie kvót pre rozdelenie utečencov v rámci Európskej únie, bola dôležitejšia solidarita s migrantmi a s Európou. Povedala to ministerka vnútra Teresa Piotrkowski. Poľsko dnes kvóty pre rozdelenie utečencov podporilo ako jediná krajina V4, hoci je dlhodobo odmietalo.

18:39 Ministri vnútra Slovenskej republiky a Českej republiky, Robert Kaliňák a Milan Chovanec uviedli, že obe krajiny sú pripravené podať žalobu na Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu v súvislosti s dnešným rozhodnutím Rady EÚ o prijatí návrhu na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl medzi jednotlivé krajiny EÚ.

Český minister vnútra pripustil, že kvôli postoju Poľska pri dnešnom hlasovaní sa dá hovoriť o "dočasnom prerušení" fungovania Vyšehradskej štvorky.

18:00 S ostatnými členmi V4 (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) nakoniec proti návrhu na rozdelenie utečencov nehlasovalo Poľsko. Varšava pritom v minulých dňoch zdieľala názor ostatných krajín V4, že povinné kvóty nie sú riešením terajšej migračnej krízy.

Pôvodný návrh Európskej komisie počítal s prerozdelením 120.000 Sýrčanov, Iračanov a Eritrejčanov z troch migráciou najviac postihnutých krajín EÚ, teda z Grécka, Talianska a Maďarska. Budapešť ale oznámila, že s migrantmi teraz nemá problém.

Podľa diplomatických zdrojov preto luxemburské predsedníctvo EÚ prišlo s kompromisným variantom, ktorý predpokladá rozdelenie 66.000 utečencov, ktorí sa nachádzajú v Grécku a v Taliansku. Ďalších 54.000 miest rezervovaných pôvodne pre osoby z Maďarska malo byť akousi rezervou pre ďalší rok.

Presná podoba schválených kvót zatiaľ nie je známa. "Veľmi skoro zistíme, že cisár je nahý. Dnes prehral zdravý rozum!" komentoval dnešné hlasovanie únijných ministrov na twitteri Chovanec.

17:31 Väčšina ministrov vnútra Európskej únie hlasovala dnes na mimoriadnom stretnutí v Bruseli za návrh na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl medzi jednotlivé krajiny EÚ. Luxemburské predsedníctvo európskej dvadsaťosmičky to oznámilo v správe zverejnenej na sociálnej sieti Twitter.

Český minister vnútra Milan Chovanec na Twitteri oznámil, že plán prerozdelenia azylantov bol schválený, proti však hlasovali Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, pričom Fínsko sa zdržalo hlasovania, píše agentúra Reuters.

"Veľkou väčšinou členských štátov bolo dnes prijaté rozhodnutie o premiestnení 120.000 ľudí," uvádza sa v odkaze luxemburského predsedníctva.

16:47 Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn je optimistom v tom, že dnes bude uzatvorená dohoda o rozdelení 120.000 utečencov z Grécka, Talianska a možno Maďarska medzi ostatné krajiny EÚ.

Asselborn, ktorý predsedá rozhovorom EÚ o migrácii, dnes novinárom v Bruseli povedal, že kompromis vypracovaný jeho tímom "by mal priniesť konsenzus. Myslím si, že je veľmi vyvážený", citovala ho tlačová agentúra AP.


16:10 Ministri vnútra členských krajín Európskej únie sa v Bruseli pokúšajú nájsť kompromis pri prerozdeľovaní 120-tisíc migrantov. Luxemburské predsedníctvo vypracovalo na dnešnú schôdzku kompromisný návrh.

14:03 Dánska tajná služba sa nedomnieva, že sa súčasnú migračnú krízu pokúšajú využiť islamskí militanti na to, aby cez schengenský priestor do Európy ľahko prepravili "teroristov", uviedol jej šéf Finn Borch Andersen.

Andersen povedal, že riziko odhalenia je pre jednotlivcov cestujúcich cez európsky kontinent príliš veľké. Uznal však, že medzi utečencami môžu byť "ľudia, ktorí sympatizujú s militantným islamizmom".

13:31 Návrh Európskej únie nájsť ubytovanie pre 120.000 utečencov nebude fungovať, ak prijímacie strediská nebudú pripravené kedykoľvek prichýliť desaťtisíce osôb. Oznámila to hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

13:25 Bezprecedentná utečenecká kríza bude pravdepodobne trvať dlhšie, ale Európa má "schopnosti a skúsenosti" potrebné pre zvládnutie tejto situácie. Uviedla to v zverejnenej správe Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

13:20 Český premiér Bohuslav Sobotka zopakoval odmietavý postoj svojej krajiny voči utečeneckým kvótam. ČR podľa neho aj naďalej presadzuje riešenie príčin migračnej krízy a chce, aby sa EÚ dohodla na návratovej politike pre ekonomických utečencov.

12:16 Najmenej 12.400 utečencov prišlo v uplynulých 15 dňoch cez Nemecko do Dánska. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na dánsku políciu.

O azyl v Dánsku však požiadal len asi jeden z desiatich, zvyšok pokračoval buď pešo, alebo autobusom či vlakom do Švédska, Nórska a Fínska.

11:55 Poslanci maďarského parlamentu schválili rezolúciu, v ktorej v súvislosti s migračnou krízou vyzvali vedúcich predstaviteľov Európskej únie na ochranu Európy a jej občanov. V zdôvodnení rozhodnutia sa uvádza, že migračné vlny ohrozujú celú Európu a že za vzniknutú situáciu nesie zodpovednosť Európska únia.

11:37 Takmer desaťtisíc utečencov dorazilo počas pondelka z Maďarska do Rakúska. Oznámila to rakúska polícia s tým, že v najbližších hodinách očakáva príchod ďalších asi 4500 migrantov.

11:34 Traja Sýrčania, ktorí rovnako ako 68 ďalších utečencov zahynuli v chladiarenskom vozidle nájdenom na rakúskej diaľnici, snívali o lepšom živote v Nemecku. Pašerák im sľúbil, že ich tam pohodlne dovezie na osobnom aute, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na príbuzného dvoch z mŕtvych mužov.

Trojica sýrskych Kurdov - dvaja bratia vo veku 34 a 21 rokov a ich kamarát - pochádzala z mesta Kámišlí, ktoré leží sa severovýchode Sýrie neďaleko tureckých hraníc. Do vysneného Nemecka sa vydali preto, že si vo vlasti ani v susednom Iraku nemohli napriek dobrému vzdelaniu nájsť stále zamestnanie alebo dokončiť štúdium.

10:27 Poslanci maďarského parlamentu možno rozhodnú o návrhu vládnej strany Fidesz, ktorá chce formou listu vyzvať predstaviteľov EÚ na ochranu Európy a jej občanov. Výzva súvisí so súčasnou utečeneckou krízou, informoval server Hirado.hu.

9:33 Novely zákonov o obrane a polícii, v zmysle ktorých bude v terajšej situácii migračnej krízy možné v Maďarsku nasadiť na hraniciach aj armádu, vstúpili do platnosti po tom, čo ich v pondelok večer zverejnili vo vestníku.

8:53 Brazília predĺži svoj program zameraný na prijímanie žiadateľov o azyl zo Sýrie o ďalšie dva roky, uviedlo brazílske ministerstvo spravodlivosti.

V rámci programu, ktorý začal roku 2013, už táto juhoamerická krajina dohromady prijala 7752 migrantov, ktorým urýchlene udelili víza najmä libanonské, jordánske a turecké veľvyslanectvá. Štatút utečenca zároveň v Brazílii získalo 2097 Sýrčanov.

8:40 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala Spojené štáty, aby prijali väčšie množstvo žiadateľov o azyl v situácii, keď Európa čelí najväčšiemu prílevu migrantov od druhej svetovej vojny.

"Nedá sa realisticky predpokladať, že Európa by to mohla všetko zvládnuť sama bez pomoci Spojených štátov amerických," citovala Merkelovej vyjadrenie agentúra DPA.

8:30 Migrantmi sa budú v Bruseli zaoberať ministri vnútra členských krajín EÚ. Hlavným bodom bude pokus o dosiahnutie dohody v spore o prerozdeľovaní utečencov v rámci Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok