Vláda zvýši platy zdravotníkom, priemerný nárast bude 16 percent

TASR TA3
16.9.2015 17:58

Platy zdravotníkov má zákon upraviť nielen v štátnych nemocniciach, ako počítal pôvodný plán ministerstva zdravotníctva, ale vo všetkých.

Plán bol iba pre štátne nemocnice

Vláda schválila nový návrh z dielne rezortu zdravotníctva, ktorý prišiel po tom, čo do rokovaní zasiahol premiér Robert Fico s ponukou na rozšírenie pôsobnosti právnej normy.

Ministerstvo dlhodobo plánovalo upraviť iba platy v štátnych nemocniciach. Argumentovalo, že ich vie garantovať len tam, kde má dosah. Zástupcovia zdravotníkov však dlhodobo žiadali zákon pre všetkých zamestnancov nemocníc, ale aj ambulancií. Tých sa však schválený návrh netýka. Ako poukázala šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová, mimo tak ostane asi tretina sestier. Pri iných profesiách môže byť podľa jej slov tento podiel aj vyšší.

Dotkne sa to zhruba 120 zariadení

Šéf rezortu zdravotníctva Viliam Čislák po skončení rokovania uviedol, že pôvodne sa zvýšenie platov malo týkať iba zdravotníkov v 39 ústavných zdravotníckych zariadeniach. "Vychádzal som z toho, aby som dal na vládu návrh, ktorý je finančne krytý," vysvetlil s tým, že po mnohých rokovaniach sa podarilo v rozpočte vyčleniť finančné krytie aj pre zdravotníckych pracovníkov v súkromných nemocniciach. Týkať sa to bude zhruba 120 zariadení. Na približne 38.000 takýchto pracovníkov sa prerozdelí okolo 55 miliónov eur. Priemerný nárast mzdy bude 16 percent.

Kabinet novelu schválil na druhý raz, koncom augusta rokovanie o nej prerušil. Upravuje mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Návrh stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok