Americký konvoj sa chystá na Slovensko, pár dní sa tu zdrží

TA3 TASR
11.9.2015 12:36

Približne 640 amerických vojakov s asi 150 kusmi techniky, ktorých cieľom je cvičenie v Maďarsku, sa bude v najbližších dňoch presúvať po slovenských cestách.

Na Slovensku prespia

Na územie Slovenska pravdepodobne vstúpia 14.9. popoludní cez hraničný priechod Brodské - Lanžhot a Slovensko opustia do 17. septembra v smere do Maďarska. Záujemcovia si pravdepodobne budú môcť pozrieť časť americkej techniky v rámci Dňa otvorených dverí na Ministerstve obrany 16. septembra. Na brífingu o tom informoval Pavel Macko, druhý zástupca náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl.

„Tieto jednotky nebudú prechádzať v jednom konvoji, ten presun sa môže skladať z viacerých súčastí, pretože presun 150 kusov techniky za bežnej premávky na pozemných komunikáciách je pomerne zložitá záležitosť,“ vysvetlil Macko. Jednotky sa budú po Slovensku presúvať najkratšou možnou cestou do Maďarska, takže pravdepodobne využijú diaľnicu, hoci sú pripravené aj alternatívne trasy.

Americkí vojaci na Slovensku aj prespia. „Nocovať budú v zariadeniach Ozbrojených síl SR. Bude to pozdĺž trasy, buď na našej leteckej základni v Kuchyni, alebo vo výcvikovom priestore Turecký vrch,“ doplnil Macko. Pobyt a prechod amerických vojakov zabezpečí viac ako sto príslušníkov slovenských ozbrojených síl.

Bez politických odkazov

„Takýto výcvik nám nastaví parametre, čo by to pre nás znamenalo, ak by sme v prípade akejkoľvek krízy potrebovali prijať spojencov vo väčšom rozsahu, koľko našich vojakov musíme viazať, aby sme integrovali tých, ktorí by nám prišli pomôcť,“ uviedol Macko.

Odmietol úvahy, že by americkí vojaci predstavovali pre Slovákov hrozbu. „Ja si myslím, že títo spojenci nie sú hrozbou pre našich občanov. Mňa by to mrzelo, keby malo dôjsť k nejakým slovným atakom alebo k niečomu podobnému. To sú vojaci, oni sa pripravujú a cvičia na svoje úlohy, nie sú to nositelia nejakých politických odkazov,“ povedal.

Slovenskom už prešla predsunutá skupina vojakov, ktorí mali za úlohu naplánovať a podrobnejšie preskúmať trasu presunu. Americkí vojaci budú v Maďarsku okrem iného nacvičovať aj zdolávanie vodnej prekážky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok